HABER - Sertaç KAYAR

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’nde bulunan Ambar Çayı’ndaki boğulma vakalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu. Tanrıkulu, Ambar Çayı’nda yaşanan boğulma vakalarının arttığına dikkat çekerek, ihmaller zincirlerini sıraladı.

“HERHANGİ BİR UYARI LEVHASI YOK”

Tanrıkulu, 11 Temmuz 2024 tarihinde Ambar Köyü’nün Vurallar Mezrası yakınındaki Ambar Göleti’nde serinlemek için suya giren kuzenler 9 yaşındaki E.O. ve 14 yaşındaki M.H.O.’nun gölet içerisindeki kanala düşerek yaşamını yitirdiği olayı hatırlattı. Gölette uyarı levhasının olmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Elim olay sonrası bizzat incelemede bulunduğum boğulma vakasının gerçekleştiği yerde sulama için DSİ tarafından gölet oluşturulduğu ancak herhangi bir uyarı levhasının bulunmadığı gözlemlenmiştir” dedi.

‘KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA DA ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?’

Tanrıkulu, boğulma vakalarında yaşanan ihmalleri sıralayarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yazılı olarak cevaplaması için şu soruları sordu:
“* Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesinin Ambar Köyünün Vurallar Mezrasının yakınındaki Ambar Göleti çevresine vatandaşları uyarıcı işaret levhaları neden yerleştirilmemiştir?

*Gölet çevresinde neden girişi önleyici güvenlik bölgesi oluşturulmamıştır?

* AFAD ve Kolluk Kuvvetleri, 11 Temmuz 2024 tarihinde hangi saatlerde gölet çevresinde devriye görevlerinde bulunmuşlardır? 

* AFAD ve Kolluk Kuvvetlerinin Ambar Göleti çevresinde en son gerçekleştirdikleri devriye görevlerinin tarihleri nedir?

* Gölet çevresinde gözetleyici kamera sistemi ve gerektiğinde uzaktan sesli uyarı sistemi neden bulunmamaktadır?

* Tedbir almayarak, ihmalde bulunarak iki evladımızın yaşamlarını kaybetmesinin dolaylı sorumlusu olan kamu görevlileri hakkında da adli soruşturma başlatılacak mıdır?

* Diyarbakır ve diğer illerimizde, ilçelerimizde aşırı sıcak havaların etkisiyle çocukların ve gençlerin faydalanabilecekleri güvenli yüzme havuzlarının, yapay göletlerin, biyolojik göletlerin oluşturulmaları ve halkımızın hizmetine sunulmaları yönünde bu güne dek hangi projeler hayata geçirilmiştir?

* Diyarbakır ve diğer illerimizde, ilçelerimizde çocuklarımızın ve gençlerimizin faydalanabilecekleri mobil yüzme havuzları, prefabrik yüzme havuzları gibi ekonomik ve güvenli projeler neden hizmete sunulmamıştır?

* Her çocuğun yüzme hevesini tatmin edebilmesi ve güvenli bir şekilde suyla buluşabilmesini sağlamak için her mahallede bulunan okulların bahçelerine en azından yaz tatili döneminde portatif (taşınabilir) havuzlar konulması neden düşünülmemiştir; böyle bir proje neden hayata geçirilmemiştir? 

* Diyarbakır ve diğer illerimizde, ilçelerimizde gölet çevrelerinin peyzaj mimari tasarımlarının yapılarak rekreasyonel kullanımlarının güvenli olarak sağlanmasına yönelik projeler neden uygulanmamıştır; uygulanmamaktadır?

* Daha fazla çocuğumuzun hayatlarını kaybetmemesi için Hükümetiniz tarafından acilen alınacak ve uygulanacak tedbirler neler olacaktır?”

Muhabir: Sertaç KAYAR