HABER - Aleyna PERVANE
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisine göre şekerden gelen enerji günlük alınan enerjinin yüzde 10'unu ve çocuklarda şeker tüketimi günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Yapılan bir araştırmada çocukların 4 yaşından 10 yaşına kadar olan süreçte toplamda 5500 adet küp şeker tükettiği görülmüştür.
ŞEKERİN ÇOCUĞA ETKİLERİ NELERDİR?
Meyve ve süt gibi besinlerde bulunan doğal şekerler günlük beslenmeye dahil edildiğinde çocukların beslenmesine olumlu etki yapabilir. Ancak bu, şeker kamışı, mısır şurubu, bal, esmer şeker ve akçaağaç şurubu gibi ilave şekerlerin suçsuz olduğu anlamına gelmez! Çocukları şekerle veya ilave şeker içeren yiyeceklerle ödüllendirmek çocuğa ve aileye çekici gelse de şekerli yiyeceklerin aşırı tüketimi çocuk üzerinde oldukça zararlı etkiler yaratabilir. Peki nedir bu etkiler?
*Yetersiz beslenme
*Diş çürümesi
*İç organlarda yağlanma
*Kilo alımı
*Tip 2 diyabet
ÇOCUKLARDA ŞEKER TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?
Meyve suları, kola ve şekerli içecekler yerine su ve süte geçmeyi deneyin. Sütün doğal şeker içeriği ve bol miktarda kalsiyum, protein ve D vitamini nedeniyle çocukların ihtiyaç duyduğu besinler için iyi bir alternatif olarak kullanılabilir.
Çocuğunuzun şeker ihtiyacını işlenmiş gıdalardan değil, taze meyvelerden yaralanın.
Günlük şeker alımınızı azaltmanın bir yolu, protein açısından zengin bir kahvaltı yapmaktır. İyi bir kahvaltı vücudun açlığını dengeler ve tatlı isteğini engeller. Bu nedenle yumurta, peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan dengeli bir kahvaltı yapmaktan geçer.
Etiketleri okumayı bir alışkanlık haline getirin ve çocuklarınızda bunu teşvik edin. Fruktoz şurubu, mısır şurubu, dekstroz ve esmer şeker gibi besin etiketi terimlerinin aslında şekerdir.
TV karşısında yemek yemelerine izin vermeyinÇoğu ebeveyn, çocuklarının TV izlerken yemek yemesine izin verir. Ancak çocuklar televizyon karşısında ne kadar yediklerinin farkında olmayabilirler. Daha fazla kalori tüketir ve zamanla kilo alabilir.