Kayseri'de yaşayan 65 yaşındaki Necla Özkan, son yıllarda kalçasındaki sorun nedeniyle yürüyememe şikayeti üzerine birçok hastaneye gitti. Özkan, en son Adana Acıbadem Ortopedia Hastanesi'nden Prof. Dr. Emre Toğrul'a başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu hastanın kalça protezi ameliyatı olmasına karar verildi. Gelişmiş versiyonuyla Avrupa ve Türkiye'de ilk kez uygulanan Robotik Cerrahi Asistanı (ROSA) desteğiyle yapılan ameliyatla Necla Özkan, sağlığına kavuştu.

“AMELİYAT ÖNCESİ ÇOK ZOR YÜRÜYORDUM”

Özkan, "Hocamız bu yöntemi anlattığında şaşırdım. Protez ameliyatlarının robot yardımıyla yapıldığını duymuştum daha önce. Ama bu gelişmiş teknolojinin hasta için yararları etkileyiciydi. Kabul ettim. Ameliyattan 3 saat sonra da ayağa kalkıp, adım attım. Epeydir ağrı nedeniyle yürümekte çok zorluk çektiğim için çocuk gibi sevindim. Ameliyat öncesi çok zor yürüyordum. Sol tarafımda sıkıntı vardı. Şu anda çok iyiyim. İnşallah daha iyi olacağım" dedi.

" YAPAY ZEKA FARKI HİSSEDİLİYOR"

Hastasının ameliyatı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Emre Toğrul, "Hastamızın kalçasında halk arasında kireçlenme diye bilinen bir sorunu vardı. Yürümekte zorluk çektiği gibi eklem ağrıları da vardı. Bu sorunu, protezle çözebilirdik ancak. Ona kalça protezi ameliyatı yaptık. Ameliyatı, ROSA ismi verilen robotik cerrahi asistan yardımıyla direkt anterior yöntemle yaptık. Bu robot ameliyat esnasında cerrahın protezleri yerleştirmek için kullandığı aparatlara bir şekilde fiziksel olarak bağlanarak cerrahın bilgi almasını ve yönlendirilmesini sağlıyor. Yani bir anlamda ameliyatı cerrah yaparken hem görüntüleme, hem ölçme hem de ameliyat sonu projeksiyonu aynı anda yapabilen gelişmiş teknoloji cerraha yardım ediyor. Biz uzun yıllar protez ameliyatı yapan cerrahlar olarak yapay zekanın ameliyatlardaki farkını hissedebiliyoruz. Hastalar da olumlu sonuçlarını yaşıyor" dedi.

"15-20 SENE SONRA HER AMELİYAT ROBOT DESTEKLİ OLABİLİR"

Avrupa ve Türkiye'de ROSA'nın ilk kez Adana'da kullanılmasının ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toğrul, "Yapay zekalı robotik asistan sisteminin Avrupa ve Türkiye'de ilk kez kalça protezi ameliyatında kullanılması, üstelik bunu Adana'da kullanmış olmak bir cerrah olarak bizi mutlu etti. Sağlık alanında yapay zekanın sunduğu imkanlar hızla gelişiyor. Belki 15-20 sene sonra her ameliyat, robotik yardımlı ameliyat olacak" diye konuştu. İ

Kaynak: İHA