Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER

Diyarbakır’da besiciler tarafından özenle yetiştirilen kurbanlıklar, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala pazarda görücüye çıktı. Kurban fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 200 arttığına dikkat çeken Diyarbakır Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Ahmet Ay, “Asgari ücretli çalışan kurban kesemiyor” dedi. 

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber kurbanlıklar da pazarlara çıkarılmaya başlandı. Yem, elektrik, mazot ve nakliye giderlerinin artması ve hayvancılıkta doğru bir politikanın uygulanmamasından kaynaklı kurbanlık fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200 arttı.

Türkiye'de hayvancılığın en önemli merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da hayvan pazarlarında 6 bin liranın altında küçükbaş kurbanlık bulunamıyor. Bayram zamanı yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için erkenden kurbanlık pazarına gidenlerin büyük kısmı bu fiyatları görünce eli boş dönüyor.

“EN DÜŞÜK FİYAT 6 BİN LİRA”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Ay, fiyatların geçen yıla oranla yüzde 200 zamlandığına dikkat çekerek, “Küçükbaş hayvanda ortalama en düşük fiyat 6 bin lira. Büyükbaşlarda ise en ucuzu 50 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar gidiyor. Fiyat yüksek olduğu için herkes küçükbaşa yönelecek. Bu da fiyatları artıracak” dedi.

Asgari ücretli bir çalışan kurbanlık kesemiyor diyen Ay, “Eğer keserse aç kalır, faturalar, evin tüm giderleri, bayram alışverişi ve üstüne de en ucuzundan bir kurbanlık keserse 3 maaş otomatik olarak bayrama gider. Asgari ücretli birinin bırakın kurbanlık kesmeyi, kesebilecek kişilerin kurbanlıklarından bir pay onlara vermesi hayırdır” dedi.

“BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI ÇOK AZ”

Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısının artık çok az olduğuna da değinen Ay, şöyle devam etti: “Bir mal piyasada azsa değeri de yükselir. Büyükbaş ve küçükbaş arsındaki kilo fiyatı farkı 50-60 TL. Kurbanlıklar şu an görücüye çıktı. Vatandaşlar gelip beğeniyor, bayramda kesmek için kimisi satıcıya kaporasını bırakıyor. Ama hayvan pazarındaki hareketlilik geçen yıllara oranla çok az. Çok sönük geçiyor. Fiyatlar çok yüksek, o yüzden insanlar kurban kesmeye mesafeli. Türkiye’de nüfusun yüzde 20’si kurbanlık kesebiliyor, yüzde 80’ni maalesef kesemiyor.”

HAYVANCILIK İÇİN DOĞRU BİR POLİTİKA UYGULANMIYOR

Diyarbakır’ın hayvancılık bölgesi olduğunu söyleyen Ay, “Hayvanlar Diyarbakır ve Doğu Güneydoğu’nun diğer illerinden Türkiye’nin dört bir yanına gidiyor. Maalesef ki hayvancılık için doğru bir politika uygulanmıyor. Bakanlığa getirilen isimler bile doğru tercihler değil. Daha önce bir doktor Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na getirildi. Bir doktor hayvancılıktan ne anlar ki? Bu işin ehli olan isimlerin bakanlığa getirilmesi gerekiyor. Bir de bunun yanında yem, elektrik nakliye ve mazot fiyatlarındaki artış da hayvancılığın gerilemesine neden oluyor. Özellikle yem fiyatlarının artışı hayvancılıkla uğraşanların elini ayağını bağlıyor. Yem fiyatlarının yıl bazında sabit olması gerekiyor” dedi.