Dünyanın alarma geçmesine neden olan maymun çiçeği (Mpox) virüsüne ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan açıklama geldi.
Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun Anadolu Sohbetleri programında konuşan Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan ederek, ülkelere kendi önlemleri almalarını tavsiye ettiğini hatırlatarak, ""İnşallah ülkemize gelmez, gelirse gereğini yaparız. Hazırlıklarımız var. Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız" dedi.
'KORKUYA GEREK YOK'
Toplumun tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun olmadığını belirten Memişoğlu, "Sağlık altyapımız Covid-19 ve deprem felaketinde kendisini test etti. Dünyanın örnek sağlık hizmeti sunan bir ülkesiyiz. Korkuya ve paniğe gerek olmadığını, tedbir ve planlamalarla ve yakın takiple şu andaki pozisyonumuzda devam edeceğiz" diye konuştu.
'SALGINA DÖNÜŞMEZ'
Memişoğlu, hastalığın temas bulaştığını, solunum yoluyla bulaşmadığına dikkat çekti: "Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda Covid gibi salgına sebebiyet vermeyeceği, olsa dahi pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada bizim ekstra bir tedbire ihtiyacımız olmadığını ifade etmek istiyorum."
Memişoğlu, maymun çiçeği ve çiçek hastalığının aynı soydan gelen virüsler olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Birbiriyle aşıları ve tedavileri benzer. Çiçek hastalığı artık yok dünyada. Ama bizler 1980'lere kadar çiçek aşısı yapmıştık. 1980'den sonra DSÖ’nün önerileri doğrultusunda artık yapılmadı. Çiçek aşısının da bu hastalıkla ilgili aynı soydan geldiği için kuruduğu ifade ediliyor bilim insanları tarafından. Ama ne kadar kuruduğu, 'suş'ta son virüsün nasıl bir seyir seyredeceği konusunda çiçekle benzerlik konusunda bilim insanları çalışma yapıyor.
Ama şu net ki şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastane acillerine gelip 'maymun çiçeği mi oldum' diye soran veya şüphe eden insanlarımız oluyor. Ama bu testleri yapıyoruz, kliniğe bakıyoruz, sorguluyoruz ve bu tür hastalıklarla ilgili şu ana kadar tanı hem test hem muayene anlamında koyulmadı. Eğer böyle bir tanı koyarsak bildireceğiz ve gereğini yapacağız izolasyonlar dahil. Ama insanlar paniklemesinler, emin olun bu konuda sağlıkçılar olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. İnşallah ülkemize gelmez, gelirse de gereğini yaparız. Bu konuda insanların rahat olmasını istiyorum."
Bakan Memişoğlu ayrıca Afrikalı öğrencilere yönelik farklı bir tedbir almayacaklarını söyleyerek, "Virüsün seyrine göre politikalarımızı değiştirebiliriz. Ama şu anda böyle bir şeye ihtiyaç duymuyoruz" dedi.
VİRÜS HAKKINDA
Mpox virüsü, insan vücudunda irin dolu cilt lezyonlarına ve grip benzeri semptomlara yol açıyor. Hastalıkla genellikle hafif geçirilmekle birlikte, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüme de yol açabiliyor. Yeni varyantın endişe verici olmasının sebebiyse, rutin temas sırasında çok daha kolay bulaşması.