ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI
Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi'nde yaklaşık 30 yıldır televizyon tamirciliği yapan Selçuk Korkma, firmaların televizyonları kısa ömürlü ürettikleri için artık televizyonların tamir yerine, çöpe gittiğini söyledi.
Mesleğe, 30 yıl önce Bulgar göçmeni olan Salim Tataroğlu'nun yanında çırak olarak başlayan evli ve 4 çocuk babası 55 yaşındaki Selçuk Korkma, kendi imkanları doğrultusunda açtığı elektronik eşya tamiri dükkanında televizyon tamiri yapıyor.
MESLEĞİ BULGAR GÖÇMENİ USTASINDAN ÖĞRENDİ
Tatar bir göçmenin yanında tamir işini öğrendiğini belirten Korkma, "1986 yılında Bağlar'daki Göçmenler Caddesi'nde yaşayan Bulgar göçmeni ustam Salim Tataroğlu'nun yanında televizyon tamirciliği mesleğine başladım. Benim başladığım dönemde renkli televizyonlar yeni çıkmıştı. Siyah, beyaz ve lambalı televizyonlar vardı o dönemde. Onların tamirini yapıyorduk. Tabi elektronik geliştikçe bende kendimi tamircilikte geliştirdim ve bugünlere kadar geldim.
Yani lambalı televizyonların olduğu bir dünyadan, bugün bilgisayar tamirine kadar uzanan bir süreç yaşadım. Benim ustam Salim de, 1970'li yıllarda Ankara'da açılan Halk Eğitim Merkezi kurslarında tamircilik eğitimini almış ve ardından Diyarbakır'a gelmiş. Bugünlere onun sayesinde geldim. Biz ailecek tamir işi yapıyoruz. Kardeşlerim ve çocuklarım da öğrettim bu mesleği" dedi.
TAMİRCİLİK ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYOR
O dönem televizyon tamircilerinin radyo tamircileri olarak ifade edildiğini dile getiren Korkma, şöyle devam etti: "O dönem radyo tamircileri derdiler bizlere, çünkü o dönemlerde televizyon yoktu. Ardından siyah, beyaz tuşlu televizyonlar, renkli tuşlu televizyonlar derken kumandalı televizyonlar çıktı. LCD ve LED televizyonlar olarak da devam etti. 30 yılı aşkındır bu işi yapmaya devam ediyorum. Üretilen birçok elektronik ürünleri tamir ettim ve halen de etmeye devam ediyorum.
Ülkemizde elektrik piyasasının birçoğu dışa bağımlıdır, dışa bağımlı olan ürünleri tamir etmek bir nevi ülke ekonomisine de katkıda bulunmak ve tekrardan kullanım haline getirmek biz tamircilerin işidir."
TELEVİZYON TAMİRCİLİĞİ ARTIK YARINLARI OLMAYAN BİR SEKTÖR
Tamircilik sektörünün artık yarınları olmayan bir meslek haline geldiğine de dikkat çeken Korkma, "Yetiştirecek çırak bulamıyoruz. En önemli nedenlerden biri de, birçok televizyon firmaları, her modele farkı bir kart ve panel kullanıyor olması. Bir panel kırılması durumunda, maliyet artıyor. Televizyon sahibi de tamire götürmek yerine, marketlerde satılan Çin malı olan ucuz televizyonlar alıyor. Zaten o televizyonların ömrü de iki, üç yıldır. Çünkü android kartları standartların altında üretiliyor. Televizyonlarda kaliteyi düşürüp, sürekli yenisini alma dönemi başlattılar" dedi.
TELEVİZYONDA GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ ALINDI
Televizyon tamirinde geri dönüşümün önünün alındığına işaret eden Korkma, son olarak şunları söyledi: "Biz çocukken Avrupa'da insanlar bozulan televizyonlarını çöpe atardı, biz ise tamir ederdik. Tabi onların çöpe atması bizlere çok garip geliyordu. Ama şimdi biz onların konumuna geldik. Ekranı kırılan LCD bir televizyon hurdacıya düşüyor, bizler de bazen onlardan alıyoruz, üzerlerindeki kartlar belki işimize yarar diye değerlendiriyoruz. Dediğim gibi, bu geri dönüşüm olmasın diye birçok televizyon firmaları her modele farklı kart ve paneller kullanarak bu geri dönüşümü minimum seviyeye getirdi."