İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen programda, çocuklara iklim ve ekoloji farkındalığı kazandırmaya yönelik fikir alışverişi yapıldı. Atölye çalışmalarında, Agroekoloji uygulamaları, yerel tohumlar, kompost yapımı ve doğa temelli oyunlar gibi etkinlikler ön plana çıktı. Eğitmenler, çocukların yaş gruplarına uygun eğitim materyallerinin hazırlanması ve uygulanabilir bir program oluşturulması konusunda karar aldı.
"ÇOCUKLAR DOĞAYLA GÜÇLÜ BİR BAĞ KURACAK"
Bu çalışmalarla çocuklara, su ve toprak döngüsü, yerel tohumlar ve geri dönüşüm gibi ekolojik bilgilerin kazandırılması hedefleniyor. Eğitimlerde, çocukların doğayla bütünleşerek iklim krizine karşı duyarlı bireyler olmaları amaçlanıyor.
Eğitmenler, çocukların doğal ürünleri yetiştirerek emeği deneyimleyeceklerini ve bunun hem eğitim hem de psikolojik gelişimleri için faydalı olacağını belirtti. Eğitmen Samya Özbey, “Çocuklar kendi ektikleri bitkilere daha farklı bağ kurar. Bu, onların doğaya karşı daha derin bir saygı duymasını sağlar” dedi.
"DOĞAYLA BÜTÜNLEŞME FIRSATI"
Eğitmen İrem Taç, doğayla bütünleşmenin çocuklar için önemli bir fırsat olduğunu, bu atölyelerle çocuklara ekolojik bilincin kazandırılmasının yanı sıra su krizine karşı da farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.
Eğitmen Özlem Deniz ise, çocukların doğa ile iç içe olmasının yaratıcılıklarını geliştireceğine dikkat çekti. Betonlaşan kent yapısında çocukların doğayla temasının azalmasının olumsuz etkileri üzerinde durarak, doğa temelli etkinliklerin çocuklar için büyük önem taşıdığını söyledi.
"KİMYASAL KULLANILMADAN SAĞLIKLI ÜRETİM ÖĞRENECEKLER"
Deniz, çocukların toprakla tanışarak kimyasal kullanmadan nasıl sağlıklı ürünler yetiştirilebileceğini öğrenmelerinin, onlarda sağlıklı yaşam ve çevre bilinci oluşturacağına vurgu yaptı. Bu etkinliklerle çocukların hem çevreye hem de sağlıklı yaşam koşullarına duyarlı bireyler olarak yetişmeleri hedefleniyor.