Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde, DTSO İş Kadınları Meclisi, KeyMa Kadın Kooperatifi ve Türkiye Kalkınma Vakfı’nın Welt Hunger Hilfe (WHH) işbirliğiyle Mardin'in Ömerli İlçesi'nde yer alan Ekoloji Merkez'de "Katı Atıklardan Doğal Gübre Üretimi" atölyesi düzenlendi. Atölyeye kadınlar, gençler, belediyeler ve yerel kurum temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir grup katılım sağladı.

DOĞA İLE KURULAN İLİŞKİ ANLATILDI

Atölye çalışması kapsamında öncelikle iklim değişikliğinin yarattığı krizler ve bu krizlere karşı ekolojik çözümlere dair sunumlar yapıldı. Katılımcılara, doğa ile kurulan ilişki, tarımsal üretimde kullanılan girdiler ve doğaya verdiği zararlar, gıda egemenliği, sağlıklı gıdaya erişim sorunu konusunda bilgiler paylaşıldı.

DOĞAL GÜBRE ÜRETİMİ UYGULAMALI ANLATILDI

Sunumların ardından Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde üretilen gıda atıklarından doğal gübre üretimi uygulamalı bir şekilde gerçekleştirildi. Gıda atığı üreten yapılar bünyesinde doğal gübre üretiminin nasıl yapılacağı ve doğaya ne şekilde bırakılabileceği aktarıldı. Ayrıca evlerde evsel gıda atıklarının değerlendirilmesi, bitki üretiminde kullanılması ve yine gübre üretimi için basit çözümler ve alternatifler sunuldu.

Kaynak: Haber Merkezi