ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI

Dicle Vadisi Koruma Havzası’nda yer alan Yenişehir İlçesi’ne bağlı Fiskaya Mahallesi’nde kentsel dönüşüm tartışmaları yeniden başladı. “Yerinde dönüşüm” isteyen mahalle sakinleri, “Burayı rant kapısına çevirmeye çalışıyorlar” dedi.

Diyarbakır'da, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri kenarına kurulan Fiskaya Mahallesi’nde kentsel dönüşüm ile ilgili tartışmalar yeniden başladı. Geçtiğimiz gün Diyarbakır’a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Fiskaya’da önemli bir dönüşüm gerçekleştireceklerini belirterek, buradaki vatandaşların da rızasını alacaklarını söylemişti. 

Peki Fiskaya sakinleri bu dönüşüme nasıl bakıyor ve talepleri neler? Gazetemiz Güneydoğu Ekspres, bu soruyu Fiskaya sakinlerine sordu.

Diyarbakır’ın Üvey Evlat Muamelesi Gören Mahallesini Yeni Korku Sardı5

FİSKAYA SAKİNLERİ ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’ İSTİYOR

Fiskaya’da yaşayan vatandaşların mahalleyi terk etme gibi bir niyeti yok. Dicle Mahallesi Muhtarı Mehmet Faysal Yokuş, nedenini şöyle açıklıyor: “Fiskaya Mahallesi sakinleri yerinde dönüşüm istiyor.” 

Yokuş, Bakan Murat Kurum’un açıklamasından sonra Yenişehir Kaymakamı Yunus Ataman’la önceki gün yaptıkları toplantıda Ataman’ın “Biz sizi yalnız bırakmayacağız, mağdur etmeyeceğiz her türlü destekle yanınızdayız” dediğini söyledi. “Biz Fiskaya halkı olarak kentsel dönüşüme karşıyız” diyen Yokuş, “Fiskaya’nın rant alanına dönüşmesini istemiyoruz” diyerek, mahallelinin taleplerini dile getirdi.

“RANT KAPISINA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Fiskaya’nın Diyarbakır’ın en güzel yerlerinden biri olduğunu kaydeden Yokuş, “Karşıda villalar var. Orada her bir villanın değeri 15 milyonken, burada üç katlı eve borçlandırarak çok düşük paralar verdiler. Buranın halkı yoksuldur. Dün toplantı yapıldı kaymakamımız Yunus Bey bizi çağırdı. Halkla beraber olacağını söyledi. Bu şekilde kaymakama destek vereceğiz ama kentsel dönüşümü asla istemiyoruz. Biz burayı bırakıp gidersek buraya villa yapacaklar, iş merkezleri yapacaklar. Bu Meclis’e giden vekiller sayemizde gitti ve şuan burayı rant kapısına çevirmeye çalışıyorlar” dedi.

Diyarbakır’ın Üvey Evlat Muamelesi Gören Mahallesini Yeni Korku Sardı4

“YIKTIKLARI EVLERİN MOLOZLARINI BİLE KALDIRMADILAR”

Fişkaya’da Ferit Köşk ile birlikte 10 bin kişinin yaşadığını söyleyen Yokuş, mahallenin yeterince hizmet alamadığından dert yakındı. Yokuş, “Biz üvey evlat değiliz. Bizim yetkililerden istediğimiz bir karar alınsın ve ona göre yapılsın. Yerinde dönüşüm yapacaklarsa bir an önce yapsınlar çünkü buradaki metruk evlerin yıkılmasını istiyoruz. Daha önce geldiler burada insanların evlerini aldılar, yıktılar ama molozları burada bıraktılar. Şuan uyuşturucu yuvası olmuş. Metruk evler yüzünden sorunlar çıkıyor. Kapılarına gittiğimizde ‘para yok’ diyorlar. Para yoksa bulun getirin biz vergimi, elektrik, su paramı ödüyorum. Her şeyin parasını alıyorlar o zaman neden hizmet etmiyorlar?” diye sordu.

“8 YILDIR BURADA OKUL YOK”

“Sokaklarımızda kanalizasyon sorunlarımız çok” diyen Yokuş, “Kapılarına gidiyoruz yok kentsel dönüşüm yok yerinde dönüşüm! Yapacaksanız yapın artık. Yapmayacaksanız hizmete başlayın. 75’te 50’likte hizmet yapılıyorsa bizde aynı hizmetten yararlanmak istiyoruz. 8 yıldır burada okul yok. Bu mahallede servis tutup çocuğunu okula gönderemeyen çok kişi var. Buradan ta nereye kadar gidiyor çocuklar. Burada okul istemek bizim hakkımız değil mi?” şeklinde konuştu. 

Diyarbakır’ın Üvey Evlat Muamelesi Gören Mahallesini Yeni Korku Sardı6

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE NE MAĞDURİYETLER YAŞANDIĞINI GÖRDÜK”

Daha önce Sur’da ve Şehitlik semtinde yapılan kentsel dönüşümlerde yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Yokuş, şunları söyledi: “Biz burayı bırakmak istemiyoruz. Ailemiz, komşularımız, çocukluğumuz hep burada. Bu havayı bu doğayı bırakmak istemiyorum Buradan çıkmak istemiyoruz. Ali Paşa Mahallesini de gördük, Ben u Sen’i de gördük, Saraykapı’yı da. Yani her yerde gördük kentsel dönüşümle ne mağduriyetler yaşandı. Burada yerinde dönüşüm olursa da insanları mağdur etmemek şartıyla olmalı.”

Diyarbakır’ın Üvey Evlat Muamelesi Gören Mahallesini Yeni Korku Sardı3

“3 KATLI EVİME VERDİKLERİ PARAYLA TUVALET BİLE İNŞA EDEMEM”

Fiskaya sakinlerinden Bilal isimli vatandaş da kentsel dönüşüme karşı olduklarını, yerinde dönüşüm istediklerini söyleyerek, şunları söyledi: “Benim evim üç katlı ama verdikleri para 127 bin lira. Ben bu parayla ne yapabilirim? Bu parayla bir tuvalet bile inşa edemem. Çimento, demir fiyatları almış başını gidiyor. Kaymakam muhatara ne söz vermişse yerine getirsin. Mahallemizin düzelmesini, yıkılan yerlerin hafriyatlarının kaldırılmasını istiyoruz. Sokaklarımızın düzelmesini ve insanlarımızın rahat yaşamasını istiyoruz. Evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz.”

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI