HABER - Jan BELEK
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’in, vatandaşların şikayeti ve Diyarbakır Tabipler Odası yetkililerinin bilgisi üzerine, Aile Sağlık Merkezleri ile kentteki sağlık kuruluşlarında, çocuklara, gebelere ve diğer risk gruplarına yapılması gereken temel aşıların yetersizliğine dair haberi gündem oldu.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, haberimizin detaylarını aktararak, şunları söyledi:
“SAĞLIK SİSTEMİ KRİZİ YAŞANIYOR”
“Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı bulamayan yurttaşlar, çözüm için başvurdukları özel hastanelerde de aynı sorunla karşılaştıklarını ifade etmektedir.
Diyarbakır’da son dönemde kızamık vakalarındaki artış bu sorunun açık bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığı, bu duruma karşı ek doz aşı yapılmasını talep etmişse de sahada aşıya erişim sıkıntısı yaşandığı görülmektedir.
Yurttaşların ve mültecilerin yaşadığı bu sorunlar, aşılama programlarının bir sağlık sistemi krizine dönüştüğünü göstermektedir. Zamanında yapılmayan aşılar, yenidoğanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda hastalıkların daha ağır geçmesine neden olduğu gibi salgın risklerini de artırmaktadır.
“EKSİKLİĞİN TEMEL SEBEBİ NEDİR?”
Bu bağlamda;
1. Diyarbakır’da Aile Sağlığı Merkezleri ve özel hastanelerde yaşanan aşı eksikliğinin nedenleri nelerdir?
2. Hepatit A, Hepatit B, kızamık ve tetanos gibi kritik öneme sahip aşıların temininde yaşanan sıkıntıların çözülmesi için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmaktadır?
3. Son üç yıl içinde Diyarbakır’da aşı tedarik planlamasında bir değişiklik yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu değişikliklerin halk sağlığı üzerindeki etkileri değerlendirilmiş midir?
4. Aşıların temininde yaşanan aksaklıklar nedeniyle Diyarbakır’da kaç çocuğun ve yetişkinin zamanında aşı olamadığı tespit edilmiştir? Bu konuda herhangi bir kayıt
tutulmakta mıdır?
5. Türkiye genelinde aşı temini ve dağıtımı ile ilgili uzun vadeli bir planlama yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa bu eksikliğin nedenleri nelerdir?
6. Mültecilerin sağlık hizmetlerine ve aşıya erişimde yaşadığı sorunlar Bakanlığınız tarafından nasıl ele alınmaktadır? Bu konuda bir iyileştirme planı yapılmakta mıdır?
7. Diyarbakır’da kızamık vakalarındaki artış nedeniyle Bakanlığınız tarafından ek aşı temini ve dağıtımı sağlanmış mıdır? Sağlanmadıysa bu durumun nedenleri nelerdir?
8. Aşıya erişim sorunları nedeniyle salgın hastalık risklerini önlemek adına Diyarbakır’da bir eylem planı hazırlamayı düşünüyor musunuz?”