ABD liderliğindeki kampanyanın ardından, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin (ECOSOC) 29 üyesi, İran’ı 2022-2026 döneminde, BM Kadının Statüsü Komisyonu'ndan (UNCSW) çıkarmak için bugün oylama yaptı.
Oylamada 8 ülke aleyhte oy kullanırken 16 ülke çekimser kaldı. ABD tarafından önerilen ihraç talebinin kabul edilmesi için sınırlı sayıda “evet” oyuna ihtiyaç vardı.
Kabul edilen karara göre İran derhal komisyon üyeliğinden çıkarılıyor.
Karar metninde, İran’ın "ifade ve fikir özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını, genellikle aşırı güç kullanarak sürekli şekilde baltaladığı ve giderek daha fazla bastırdığı” ifade edliyor.
Kararda İran hükümetinin bunu, "kadınların ve kız çocuklarının insan haklarına ve komisyonun yetkilerine açıkça aykırı politikalar uygulayarak, barışçıl protestocuların ölümüyle sonuçlanan güç kullanarak" yaptığı belirtiliyor.
BM Kadının Statüsü Komisyonu, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine ve kadınların güçlendirilmesine adanmış başlıca küresel hükümetler arası organ olarak öne çıkıyıor.
Kasım ayı başlarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD'nin İran'ı komisyondan çıkarmak için diğer ülkelerle birlikte çalışacağını söylemişti.
ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bunun için kampanya yürütmüştü.
Aralarında Rusya ve Çin'in de bulunduğu muhalifler ise, İran'ın kurula seçildiğini ve komisyondan ihraç edilmesinin "tehlikeli bir emsal" oluşturacağını kaydetti.
BM Kadının Statüsü Komisyonu üyeleri, Genel Kurul tarafından oylanan BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından seçiliyor.
İran, 16 Eylül'de, kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla 22 yaşındaki Jina Emini'nin polisin darp etmesi sonucu hayatını kaybetmesinden bu yana gösterilerin merkezi oldu.
Yetkililer o zamandan beri “isyan” olarak gördükleri gösterilere yönelik operasyonlarda binlerce kişiyi tutukladı.
İran yargısı, protestolarla bağlantılı olarak 11 kişiye de ölüm cezası verdi. (rûdaw)