ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Ekonomide geçen yıl yaşanan sıkıntılar, üretimi, istihdamı ve ihracatı olumsuz etkiledi. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre, 2023’te Diyarbakır’ın 358 milyon 12 bin 543 dolar olan ihracat rakamı, 2024’te yüzde 7.47 oranında gerileyerek, 331 milyon 261 bin 694 dolar oldu. Var olan tabloyu gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, önemli açıklamalarda bulundu. 

“HABUR'A ALTERNATİF BİR YAN KAPI OLUŞTURULMALI”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’ın Türkiye ihracat sıralamasında 49’ncı sırada yer aldığını ve bu sıralamanın, özellikle kayıt dışı ihracatların etkisiyle daha düşük göründüğünü ifade etti. Diyarbakır'daki ihracatçıların zor koşullarda Irak üzerinden Suriye'ye ihracat yaptıklarını vurgulayan Kaya, şunları belirtti:
"Daha çok limandaki ihracat ve lojistik firmaları üzerinden ihracat gerçekleşiyor. Burada tabii dikkat edilmesi gereken bizim ihracatımızın her yıl değişmeyen bir şekilde yüzde 50'nin üzerinde bir oranla Irak Federal Kürdistan Bölgesi'ne yapılıyor olması.

Suriye’deki Barış, Diyarbakırlı Sanayiciye Doping Olacak5

Bu da şu demek, özellikle Güney komşularımızla gerekli fiziki koşullar iyileştirilirse ihracatımızı daha da artırabiliriz. Öncelikle Habur'a bir alternatif yan kapının oluşturulması, Irak'la gümrük anlaşmalarını ve para transferinin biran önce düzenlenmesi gerekir. Akabinde diğer önemli Güney kapımız Suriye'de nispeten bir düzenleme gerçekleşti. 10 yıldan fazladır kapalı olan Nusaybin Kapısı'nın biran önce açılması gerekiyor. Çünkü Nusaybin Kapısı bizim Suriye'ye en rahat geçip ticaret yapabileceğimiz bir kapıdır. Diyarbakırlı ihracatçılar zor koşullarda Irak üzerinden Suriye'ye girip ihracat yapıyor. Bu da tabii önemli bir soruna dönüşüyor."

Suriye’deki Barış, Diyarbakırlı Sanayiciye Doping Olacak3

DİYARBAKIR İHRACATINDA RUSYA İKİNCİ SIRADA 

Diyarbakır'ın ihracatında Rusya'nın ikinci sırada yer aldığını söyleyen Kaya, "Bu son dönemde dikkati çeken Rusya'yla ihracatımızın önemli bir noktaya gelmiş olmasıdır. Rusya ile olan ilişkilerimizi kısa bir süre içerisinde hem turizm açısından, hem de ihracat üzerinden nasıl geliştirebiliriz çalışmalarını yapacağız. İhracat rakamlarımız en fazla Rusya'ya var. Ülke bazında sıraladığımızda Rusya şuan Diyarbakır'ın ihracatında ikinci sırada. Neredeyse Irak’a yaptığımız ihracatın yarısı kadar bir ihracatı da biz Rusya'ya yapmışız. Özellikle bu son dönemlerde arttı. Bu anlamda inanıyoruz ki kentimizde yeni Organize Sanayi Bölgemizin hizmete girmesiyle, gümrük müdürlüğümüzle birlikte yapacağımız çalışmalar neticesinde kayıt dışı olanları da kayıt altına alacağız. Bu da bizim ihracat rakamlarımıza yansıyacak" diye konuştu. 

Suriye’deki Barış, Diyarbakırlı Sanayiciye Doping Olacak4

EN ÇOK HANGİ KALEMLERDEN İHRACAT YAPILIYOR

Kentin ihracat kalemlerini de açıklayan Kaya, "Sektörel bazda bölgemizde ve kentimizde üretilen demir, kimyevi maddeler, madencilik, inşaat ve tekstil malzemeleri gibi ürünleri daha çok ihraç ediyoruz. Bu da istihdamı yüksek sektörlerde olması önemli bir ihracat kalemidir" diye konuştu.

KAYA: SURİYE'DEKİ BARIŞ İHRACATIMIZA YANSIYACAK

Suriye'deki gelişmeleri olumlu karşılayan Kaya, "Özellikle Suriye'deki gelişmeler ve bir barış sürecinin oluşması bizim de ihracatımızı önemli oranda direk etkileyecek. Şuan Suriye her türlü ihracata ihtiyacı olan bir bölge. Suriye'de yapılacak barış en fazla bölgedeki ticareti etkileyecek. Bölge odaları olarak da Suriye'ye açılan Nusaybin Kapısı'nın 2025 yılında aktifleşmesi için çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA