HABER - Ali Çekdar KORKMA
Lösemi, çocuklar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir ve her çocuk yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski taşır. Lösemi bir çeşit kemik iliği ve lenfatik dokularda beyaz kan hücrelerinin anormal şekilde büyüdüğü ve çoğaldığı bir kan kanseri türüdür.
BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Yaygın belirtileri arasında halsizlik, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve ani kilo kaybı ile birlikte sık, sık tekrarlanan kanamalarla birlikte kolayca oluşan morluklar bulunur. Lösemi teşhisinde, hastanın tıbbi geçmişi değerlendirilir ve fiziksel muayene yapılır. Ardından kan testleri ve kemik iliği biyopsisi gibi daha özel testler istenir. Kan testleri, beyaz kan hücresi sayısının anormal olup olmadığını belirlemek için kullanılırken, kemik iliği biyopsisi, löseminin türünü ve evresini belirlemek için yapılır.
KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Lösemi, 15 yaşın altındaki çocuklarda yüzde 30 oran ile en yaygın görülen kanser türüdür. Ancak 55 yaşından büyük yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
LÖSEMİ TÜRLERİ NELERDİR?
Löseminin genel olarak iki çeşidi bulunur akut ve kronik lösemi. Bu bağlamda aniden ortaya çıkan ve hızlı ilerleyen tür akut lösemi, yavaş seyreden tür ise kronik lösemi olarak adlandırılır.
TÜRKİYE'DE KAÇ TANE LÖSEMİLİ ÇOCUK VAR?
Lösemi teşhisi konulan çocuk sayısı sürekli olarak değişmektedir. Bu bağlamda Türkiye'de tam olarak kaç tane lösemili çocuk olduğu konusunda net bir sayı vermek mümkün değildir. Ancak Türkiye Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından yapılan araştırmalara göre yılda ortalama 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.
LÖSEMİ DESTEKLEYEN VAKIFLAR
Lösemi destekleyen vakıflar, Lösemi hastaları ve aileleri için çeşitli destek programları ve maddi yardımlar sunarak önemli bir rol oynamaktadır. Destek almak isteyenler bu kuruluşlarla iletişime geçebilir.
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV)
Türkiye Lösemili Çocuklar Vakfı
Kanser Savaşçıları Derneği
Türk Kanser Derneği
Kızılay
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Lösemi tedavi edilen bir hastalık olup son yıllarda hastalığın türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak pek çok yeni yöntem ile tedavisi mümkündür. Tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:
*Kan kanseri (Lösemi) tedavisi için akla gelen ilk tedavi yöntemi kemoterapidir.
*Kanser hücrelerini yok etmek için Radyoterapi yöntemi ile yüksek enerjili ışınlar kullanır. Genellikle kemoterapi ile birlikte de uygulanabilir.
*Bazı lösemi türlerinde, hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı kök hücrelerle değiştirilmesi gerekebilir. Bu işlem, kemoterapi ve radyoterapi sonrası yapılır.
*Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücreleriyle savaşmasına yardımcı olan tedavi yöntemi de İmmünoterapidir.