ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI / Veli BALTACİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada aile yapısının önemine dikkat çekmek amacıyla 2025 yılını ‘Aile yılı’ olarak ilan ettiğini açıkladı. Erdoğan ayrıca “En az üç çocuk” vurgusu yaparak, Türkiye’de yer yıl düşen doğurganlık oranına dikkat çekti.

Ankara’nın bu adımı karşısında sağlıkta kadın doğum ile ilgili sorunlar ve eksiklikler devam ediyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yunus Çavuş, kadınlarda ciddi risk teşkil eden ve yaygın olan rahim kanseri tehlikesine dikkat çekti. Kadınların muayene gelmekten çekindiğine vurgu yapan Çavuş, “Rahim ağzı kanser taraması çok basit olarak tespit edilebilir ve tedavi edilebilir. Küçük bir cam testle tespit edilebiliyor. Bunun dışında aşıyla korunabilen kanserlerin başında geliyor. Aşıyla korunabilen rahim ağzı tek kanserdir. Ancak, kadınların muayene olması konusunda sıkıntıları var” dedi. 

3 Çocuk İsteni̇yor, Ama Tüp Bebek Desteklenmi̇yor5

EVDEKİ DOĞUMLAR RİSK OLUŞTURUYOR

Toplumda halen ev doğumlarının gerçekleştiğini ifade eden Çavuş, “Özellikle bölgemizde hem bebek, hem de anne açısından bu durum risk teşkil ediyor. Ülkemizde ciddi anlamda düşüş olsa da anne ölüm oranı hala yüksek. Ev doğumlarında ilk müdahalenin yanış yapılması, sterilize bir ortam olmaması, doğum sonrası ciddi kanamalar, hem anne hem bebek açısından ciddi riskler oluşturuyor.

3 Çocuk İsteni̇yor, Ama Tüp Bebek Desteklenmi̇yor4

Avrupa’da da ev doğumları gerçekleştiriliyor, ancak profesyonellerin eşliğinde yapılıyor. Türkiye’de ise köy ebesi ya da bir sağlık yardımcısı eşliğinde doğumlar yapıldığını duyuyoruz. Ayrıca, gebe takipleri de sıkıntılı oluyor. Eskiden olan saha çalışması kısmen azaldı. Ebelik eğitiminin de ülkemizde geri kalmış olması gebe takipliğini etkiliyor” diye konuştu.

3 Çocuk İsteni̇yor, Ama Tüp Bebek Desteklenmi̇yor3

“3 ÇOCUK İSTENİYOR, AMA TÜP BEBEK DESTEKLENMİYOR”

Türkiye’deki tüp bebek merkezi sayısının 120 olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yunus Çavuş, şöyle devam etti: 
“Her kentte artık tüp bebek merkezi var. Diyarbakır’da ise 5 tüp bebek merkezi vardır. Gençlerin önce kariyer yapmak istediği ve kadınların iş hayatına atılmasıyla daha ileri yaşlarda yapılan evlilikler nedeniyle tüp bebek sayısında artışlar yaşandı. 2000’li yılardan sonra doğurganlık oranı azaldı. Sosyo ekonomik durum ve evlilik yaşının ilerlemesi etkiledi. İdeal doğum yaşı 20-30 yaş arası iken, şimdi ise bu rakamın üstüne çıktı.

3 Çocuk İsteni̇yor, Ama Tüp Bebek Desteklenmi̇yor6

Doğurganlık yaşı ilerledi. Tüp bebek masraflı bir doğumdur. Devlet kısmi destek veriyor. Bunun da belli şartları var. Oysa, Avrupa ülkeleri tamamını karşılıyor. İsrail ise sınırsız tüp bebek tedavisi uyguluyor. Tüp bebeğin devlet tarafından desteklenmesi, doğurganlık hızının artırılmasına neden olur.  Devletin kısmi destek değil, tam destek sunması gerekir. Tüp bebeğe ulaşım imkanı arttı. Ancak herkesin ekonomiye ulaşmasında ciddi sıkıntısı vardır. Devletin bu konuda destek sunmasını bekliyoruz.”

Muhabir: Faruk BALIKÇI / Veli BALTACİ