Diz kireçlenmelerinde doktorların elini güçlendiren yeni teknik ve cihazların da varlığından bahseden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, “Diz kireçlenmesi halk arasında diz eklemindeki kıkırdağın aşınması, diz kapağındaki ya da diz eklemindeki sıvının kaybı ya da kemiklerin birbirine sürtünmesi olarak biliniyor.

Diz kireçlenmesi aslında yaşlanmanın doğal bir süreci olarak karşımıza çıkıyor ve eklemi oluşturan yapılardaki yıpranma süreci. Diz kireçlenme hastaları bize en sık diz ağrısı nedeniyle başvuruyorlar. Ancak bu hastalara diz ağrısının yanında hareket esnasında çatırtı çuturtu şeklinde dizlerinden ses gelme ya da çatırdama hissi eşlik edebiliyor” dedi.

ULTRASONOGRAFİ İLE TESPİT EDİLİYOR

Bu hastaların uzun yürüyüşlerde, merdiven çıkmakta, çömelmekte zorluk yaşadıklarını anlatan Büyükşireci, şöyle devam etti:
“Son zamanlarda bizim elimizi fizik tedavi hekimleri olarak güçlendiren muayenemizin bir parçası olan bir cihazımız var, ultrasonografi. Biz fizik muayenenin yanında ultrasonografi ile hastalarımızı değerlendirip gerçekten diz ağrısının nedeni bu kireçlenme mi yoksa eşlik eden başka bir patoloji mi var bunu tespit edebiliyoruz.
Yine diz kireçlenmesi hastalarımızın tedavilerinde bu ultrasonografi cihazını kullanabiliyoruz.

Çünkü son zamanlarda bu alanda geliştirilmiş olan birçok girişimsel tedavi yöntemi var. Yani tüm eklem problemlerinde olduğu gibi diz kireçlenmesinde de ultrasonografi ile hem tanımız güçleniyor hem de hedefe yönelik nokta atışı tedavi dediğimiz direkt anormalliği tedavi etmemizde ultrasonografi bizim için etkin rol oynuyor."

Kaynak: İHA