Ülkemizdeki çiftçi nüfusunun büyük bir kısmının yaşlı nüfustan oluşması bunun yanında genç nüfusun tarıma yöneliminin çok az miktarda ilerlemesi, gıda krizinin bizleri kapıda beklediği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.

Tarım sektöründe çalışanların yaş ortalaması arttıkça verim ve sürdürülebilirlik bakımından sektör olumsuz etkilenmektedir. Genç nüfusun kırsal kesimlerden metropol kentlere göçü zaman geçtikte çiftçi nüfusun yaşını daha da arttırmakta, tabiri caizse tarım yükü yaşlı çiftçiye kalmaktadır. Peki yaşlı çiftçilerimiz emekli olunca bu yükü kim taşıyacak? Bu konu ülkemiz adına elzem bir durum olup, konunun özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından teşvik projeleriyle ele alınması gerekmektedir.

Güncel verilere göre ülkemizdeki çiftçi sayısı 5 milyon 162 bindir. Bu nüfusun %82’sini erkek çiftçi oluşturuyorken kalan %18’ini kadın çiftçiler oluşturmaktadır. Kayıtlı çiftçilerimizin %35’lik bölümü 65 yaş ve üzeri, %34.2’lik bölümü ise 55-64 yaş aralığında bulunmaktadır. Orta yaş kategorisinde bulunan çiftçilerimizin oransal dağılımı ise %27’si 35-55 yaş aralığında bulunuyorken, genç çiftçi kategorisinde %4 ile 25-35 yaş aralığı ,%0.9 18-25 yaş aralığında bulunmaktadır. Genç çiftçi olarak tanımladığımız grubun yaklaş %5 seviyesinde olduğunu görmekteyiz.

Türkiye’deki çiftçilerin yaş ortalaması 58.1 seviyesindeyken, erkek çiftçilerin yaş ortalaması 57.7, kadın çiftçilerin yaş ortalaması ise 60.1’dir. Tabi bu sadece ülkemize özgü bir durum değil. Dünyanın pek çok yerinde benzer oranlar görülmektedir. Dünya genelinde çiftçi nüfusunun yaklaşık üçte biri 65 yaşın üzerindedir. Bahsettiğim gıda krizinin düzenin böyle devam etmesi halinde sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde yaşanacak olması trajedisini hiçbirimiz yaşamak istemeyiz tabi ki.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gençleri tarıma yönlendirecek ciddi teşvikler verilmezse gıda krizinin yaşanılması kaçınılmaz bir hale gelecektir. Özellikle daha önceki yazılarımda da ısrarla belirttiğim kırsal alanlarda kurulması gereken tarım tesislerinin önemi bu konuda da ortaya çıkmaktadır. Hem ülkemizin kalkınması hem de oluşabilecek büyük bir gıda krizine maruz kalmamak için özellikle tarım alanında yetkililerin bir an önce gerekli projeleri tamamlaması ve bu projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Burdan tüm genç kardeşlerime seslenmek istiyorum, ülkemizin kalkınması, oluşabilecek gıda krizine kalkan olabilmek için.

Haydi gençler tarıma…