Dicle Üniversitesi İşletme Yönetimi Mezunu 25 yaşındaki Şeyma Nur Yapıcı, “Suriçi’ndeki tek sahaf burasıdır. İsmini ‘Wargeh’ koydum. Anlamı da sığınak, biraz kitaplara sığınalım dedim” dedi. 


Daha önce farklı alanlarda özel sektörde çalışan Şeyma Nur Yapıcı, hem kendi işini yapmak hem de kendi ayakları üzerine durmak için Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde sahaf dükkanı açtı. Çevresinin olumsuz yaklaşımlarına rağmen işini severek yapan Yapıcı, aynı zamanda Sur’daki tek sahafı işletiyor.

Suriçi’nin tek sahafı: WARGEH
 

‘İkinci el kitapların ruhu var’


Lise dönemlerinde Ankara’da sahaflarla tanıştığını söyleyen Yapıcı, zamanla ikinci el kitaplara merak saldığını söyledi. Yapıcı, “Ben daha önce Diyarbakır’da sahaflarla tanışmamıştım. Bilmiyordum. İkinci el kitapların alınıp satıldığına dair bir fikrim yoktu. Lise dönemlerinde Ankara’da karşılaştım böyle bir durumun var olduğuna. Oradaki sahafların yığınlarca kitabın içinde kaybolmuş hayatları dikkatimi çekiyordu. Ve bundan dolayı biraz merak ve heves oldu. İkinci el kitap seviyorum biraz daha yaşanmışlık hissi katıyor. İkinci el kitapların ruhu var. Bundan dolayı sahaf açmak istedim” diye konuştu. 

Suriçi’nin tek sahafı: WARGEH


‘Dayanışmayla açıktık sahafı’


Sahafı açma süreceğinden bahseden Yapıcı, şöyle devam etti: “İşten ayrıldıktan sonraki süreçte bir şeyler yapmak istiyordum. Ya hayatıma hiç çalışmayacağım bir döneme gireceğim ya da tamamiyle ayakta duracağım bir döneme girecektim. Burayı tuttuktan sonra her şeyi kendim yapmak zorundaydım. Çünkü ekonomik kaygılarım vardı. Her şeyi ustalara yaptıramazdım. Arkadaşlarım bana çok destek oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum. Yardımlaşıp, dayanışarak yaptık her şeyi.”


‘Bu sokak sahaflar çarşısına dönsün istiyorum’


Tadilat sürecinde çevrenin olumsuz yaklaşımlarından bahseden Yapıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Burada bir kadın olarak nasıl duracağım kaygılarını taşıyordum. Zaten yaptığın işi küçümsüyorlar. ‘Kitap mı atacaksın?’ diyorlar. Bu ara sokakta kitap satmanın mümkün olmadığını söylüyorlardı. Bu ara sokak çok güzel bir sokak bana göre, insan akışı da var. Bir de kitap okuyucusunu buluyor bence. Çevre biraz kaygı ve önyargı oluşturuyordu maalesef. Kadın olduğum için yapamayacağımı söylüyorlardı. Ama ikinci ayıma gireceğim neredeyse bence çok güzel, umarım daha da güzel gider. Suriçi’ndeki tek sahaf burası. Ve zaten sahaflar Diyarbakır genelinde azınlıkta. Kitap arayanlar ‘Wargeh Sahaf’la karşılaştıklarında çok mutlu oluyorlar. Ve istiyorum ki burası sahaflar çarşısına dönüşsün. Yani çoğalsa ben kimseyi rakip olarak görmem. ‘Herkes yapamazsın birkaç aya kapatırsın’ dedi ama ben hala buradayım. Ve bütün kadınlara sesleniyorum, korkmayın ilk adımı attıktan sonra gerisi geliyor zaten.”


Sahafa verdiği isimden bahseden Yapıcı, “Buranın adını ‘Wargeh’ koydum. Kürtçede sığınak demek. Aynı zamanda diğer dillerde de anlamı var. Almanca’da kamp demek. Biraz kitaplara sığınalım fikrinden yola çıkarak isim koyduk” dedi.

Editör: Ali Çekdar KORKMA