Teknolojinin gelişmesi ile dijital çağa girdikten sonra kültürel kaynaşma ve paylaşım doruk noktasına ulaştı. "Eskiden insanlar daha akıllıydı" , "insanlar telefonla aptallaştı" gibi cümleler etrafımızda çok fazlalaştı. Şimdiki röportaj haberleri de aynı şekil eskileri ile günümüzdekilerle karşılaştırılıp, "eskiden insanlar daha zekiymiş" gibi cümleler kuruluyor.
Kesinlikle hayır günümüzdeki insanlar geçmişte de vardı fakat onları göremiyorduk. Şu anda teknolojinin gelişmesiyle beraber alt, orta ve üst sınıf insanların görünürlüğünü biraz olsun eşitlenmiş oldu. Örneğin eski videolu haberlerde, röportajlarda insanların daha eğitimli olduğu algısı oluşmaktaydı. Fakat seçilmiş videolar ve en iyi konuşmuş insanlar medya alanında sunulmaktaydı. Şu an çekilen videolu haberde olsun, bir panelde olsun, bir röportaj da olsun ilgi çekmesinden kaynaklı daha basit cevaplar ve konuşmaları yayımlamak üzerine medya şekillendi.
Gelelim sosyal medyaya, Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile kişisel kimliğimiz başta olmak üzeri çevremiz, yaşayış biçimimiz, konuştuğumuz diğer insanlarla tüm bu olayları başka kimselere aktarmak daha kolay oldu. Bundan dolayı sosyal medya önceki yaptığımız olayları diğer kişilere daha hızlı ve etkili bir biçimde yaydığı için suçu insanlara değil de buraya atıyoruz. Şimdi sosyal medyada bir video geziyor diyelim, izleyenlerin çoğu izlediği kişiyi ya çok beğeniyor ya da çok nefret ediyor. Bunun ile alakalı etkileşimde bulunuyor. Etkileşimden kastım ya beğeniyor ya beğenmiyor ya da yorum, paylaşım yapıyor.
Sosyal medya algoritmaları ise bu tür paylaşımları kişiyi daha fazla o platformda tutması için iyi veya kötü içeriğe bakmaksızın, o içeriği daha fazla kişiye gösterip daha fazla insanı o platformda tutuyor. Bunu tüm sosyal medya markaları yapıyor.
Başlığa gelecek olursak Tiktok’un bu toplumu kültürel anlamda yozlaştırdığı düşünülüyor. Kesinlikle hayır, biz zaten buyduk. Sadece sosyal medya böyle olan insanları gün yüzüne çıkarmış oldu.