Mis gibi gül kokan güzel ilimiz Isparta'dan nefis bir tarif hazırladık! Isparta denince akla ilk gelen meşhur yemekleri fırın kebabı ve kabune pilavı olarak geçiyor. Kabune pilavının güzel de bir hikayesi bulunuyor. Bu lezzetli pilav düğünlerde bahçelerde kurulan büyük kazanlarda pişiyor ve lezzeti bir başka oluyor.
Kabune pilavının bir de yörede bilinen bir hikayesi vardır. Zamanın birinde bir gelin ve kayınvalidesi birlikte yaşarlarmış. Kayınvalide bir gün evden çıkıp çarşıya, pazara gidecekmiş ve gelinine kendisi gelene kadar yemek pişirmesini söylemiş. Evde de az malzeme bulunuyormuş. Haşlanmış et, soğan ve nohut varmış. Gelin bu üç malzemeyle bir pilav hazırlamış. Kayınvalide eve dönüp yemeği görünce, kendi şivesiyle ''Gı- bu- ne '' demiş ve zamanla kabune, gabune gibi isimler alıp, düğünlerde de servis edilmeye başlanmış.
Malzemeler:
1 adet soğan (piyazlık doğranmış, tuzla ovulmuş)
750 gram dana gerdan (düdüklüde pişirilmiş)
2,5 su bardağı baldo pirinç
1,5 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 su bardağı nohut (haşlanmış)
2 su bardağı et suyu
1,5 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
Dana gerdanı suyla birlikte düdüklüde iyice yumuşayana dek pişirin. Kalan suyu pilavda kullanmak için saklayın. Nohutları bir gece önceden ıslayın ve ertesi günü yumuşayana dek pişirin.
Soğanları piyazlık doğrayın. Tuzla birlikte ovun. Tencerenin tabanına soğanları yerleştirin.
Düdüklüde pişmiş olan etleri didikleyin ve soğanların üzerine ekleyip yayın. Yıkanmış pirinçleri etlerin üzerine ekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve kırmızı toz biber serpiştirin. Haşlanmış olan nohutları pirinçlerin üzerine ekleyin.
Son olarak etleri haşladığınız suyu ve 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp önce harlı ateşte 10 dakika, ardından kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişirin.
Pilavı 15 dakika demlendirin. Ardından tencereyi büyük bir servis tabağına ters çevirin. Tabaklara porsiyonlayarak sevdiklerinizle afiyetle tüketin.