1980’li yılların sonunda dönemin hükümeti tarafından il olması için yatırım planına dâhil edilen Silvan, il olmayı bekliyor.
1980’li yıların son çeyreğinde dönemim hükümet tarafından il olması için programa alınan Silvan’da ilk adım olarak ‘Vilayet binası’ olması için inşa edilen ve günümüzde ‘Silvan Hükümet Konağı ve Adliye Binası’ olarak kullanılan iki ayrı bina yapılmıştı. Ancak 1990’dan sonra Silvan’da cereyan eden hadiselerden sonra şehir nüfusu büyük oranda etkilenmiş ve ülkenin batı vilayetlerine doğru yoğun göç yaşanmasına sebebiyet vermişti. Yaşanan nüfus göçünden sonra sermaye ve kültürel anlamda gerileyen Silvan’da büyük kayıplar yaşandı.
Silvan’ın artık il olmayı hak ettiğini söyleyen Silvan Muhtarlar Dernek Başkanı Murat Ateşilçenin bu potansiyele sahip olduğunu söyledi. Ateş devamla; “E-99 Uluslararası Karayolu güzergâhında bulunan Silvan, tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi idi. 1916 yılında Kolordu Komutanı olarak Silvan’a atanan Mustafa Kemal Atatürk, 6 ay Silvan’da ikamet etmişti. Dönemin askeri ve ticari anlamda bir merkez konumunda olan Silvan maalesef günümüze kadar hak ettiği değeri hiçbir zaman alamadı. Tigranokerta, Martyropolis, Meyyafarikin ve Silvan adıyla bilinen 4 ismi olan ilçenin tarihi değeri ise paha biçilmez. Günümüze kadar gelen tarihi mekânları ile ‘Açık Hava Müzesi’ olan Silvan, bölgenin seçilmişleri tarafından adeta ambargoya maruz kaldı. 2000 yılından sonra bir toparlanma süreci yaşayan Silvan, sermayenin geri gelmesi ile birlikte 1990’dan sonra kapanan banka şubeleri tekrar hizmet vermeye başladılar. Hububata dayalı endüstrinin gelişmesi, tekstil yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Atatürk Barajı’ndan sonra GAP içerisinde yer alan 2. büyük baraj olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı, 160 megawatt hidroelektrik üretme gücüne ve 245.000 hektarlık alanı sulama özelliğine sahip. Barajın faaliyete girmesi ile birlikte Silvan’a komşu il ve ilçelerde tarım arazileri daha verimli olacağı ve ilçe ekonomisine büyük katkılar sunacağı belirtiliyor. Yatırım planına dâhil edilen ve proje onayı alan ‘Silvan Organize Sanayi Bölgesi’nin bitirilmesi ile endüstrinin diğer alanlarında faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerin hizmet vermesi ile birlikte Silvan’ın beklediği can suyuna kavuşması bekleniyoruz”
Silvan’ın hak ettiği değerine kavuşması için ilçe sakinlerinin başta hükümet ve devletten büyük beklentileri olduğunu ve seslerinin duyulmasını istediklerini söyleyen vatandaşlar, bu beklenti ve isteklerinin duyulmasını istediklerini, Silvan’ın İl olma potansiyelinin oldukça fazla olduğunu belirtti.
Silvan’ın hak ettiği değerinin artık görülmesi gerekiyor. Merkezi hükümetin yatırımları ile bu potansiyeli yakaladığımıza inanıyoruz. İlçemizin üzerine karabasan gibi çöken duyarsızlığın artık son bulmasını istiyoruz. Silvan hem nüfus ve hem de hükümet tarafından gelecek vadeden projeler ile hayat bulacak. Mevcut huzur ve sükûnet devam etmesi için katma değeri yüksek projelerin hızlandırılması ile birlikte batıya göç oranları düşecek. Herkes kendi şehrinde ve köyünde tarlasında üretecek ve bölgenin adeta bir kaderi gibi görülen göç artık son bulacak. Şehrimizin kalkındırılması ve Ankara tarafından uygulamaya giren ve proje aşamasında ki tüm yatırımların hızlandırılmasını istiyoruz. İl olma potansiyeline sahip ilçemizin İl olmasını bekliyoruz. Geçmiş hükümetler tarafından yerine getirilmeyen ve bir vaatten öteye gitmeyen İl olmayı hak ettiğimize inanıyoruz. Ankara’nın artık bizi duymasını ve bölge kalkınması için bunu elzem olduğunu bilmelerini istiyoruz. Tarihi ve coğrafi konumu ile geçmişte bir merkez olan Silvan’ın hak ettiği değerinin fark edilmesini istiyoruz. Tarihi potansiyelimiz oldukça yüksek.
Silvan’ın turizm anlamında da büyük bir potansiyeli yüksel bir kent, Eşi ve benzeri olmayan Malabadi Köprüsü UNESCO tarafından tescilli bir köprümüzdür. Taşınmaz envanterimize kayıtlı olan bu köprü oldukça büyüleyici ve muhteşem bir yapıdır. İlçe merkezinde ise sayısız tarihi hazinelerimiz var; Selahattin-i Eyyubi ve KarabehlülCamiisi, Konaklar, tarihi çeşmeler ve en önemlisi eski Silvan içine alan surlara sahip bir ilçeden bahsediyoruz. Turizm için büyük bir envantere sahibiz” dedi.
Silvan’ın İl olması için yetkililere seslerini duyurmak istedikleri vatandaşlar, bölge tarımı ve endüstrisi için gelecek vaad eden ilçe sakinlerinin il olmak istediklerini sözlerine ekleyerek şunları söyledi “İlçe olarak İl statüsünü kazanmak istiyoruz. Bu bir istekten öteye bir hak ediştir. İlçemiz gelecek vadeden projeler ile birlikte nüfus göçüne maruz kalacak. İş ve istihdamda büyük artışlar yaşanacak. Bu potansiyelimizin yetkililer tarafından fark edilmesini ve hak ettiğimiz değere erişmemiz için Ankara’nın desteğini ve sesimizi duymasını istiyoruz”