Türkiye’deki cinayetlerin çoğu silahlarla işleniyor. Bireysel silahlanmanın ‘moda’ olduğu ve ölümlerin arttığı bu dönemde çalan tehlike çanlarına dikkat çekmek istedim.
Silah almanın ve bulundurmanın çok havalı olduğunu düşünen, film ve dizilerde gördükleri illegal hayatlara özenen birçok insanın merakla başlayıp ya mezarda ya da mahpusta sonlanan yaşamlarına tanık olmak çok üzücü.
Bireysel silahlanma; bireylerin kişisel koruma, avcılık, spor veya koleksiyon amaçlarıyla ateşli veya ateşsiz silah edinmesi ve bulundurmasıdır. Bu kavram, genellikle bireyin kendi güvenliğini sağlama ve meşru müdafaa hakkı ile ilişkilendirilir. Fakat kendi güvenliğini sağlarken başkalarının güvenliğini tehlikeye atan binlerce insan var. Ülkemizde ne yazık ki ruhsatlı silah bulundurmak çok da zor değil.
6136 sayılı Kanuna göre “Şartları taşıyan yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler dilekçe ile ikamet ettikleri İl Valiliği’ne müracaat ederler” diyor.
Evet işlenen cinayetlerin çoğu ruhsatsız silahla işleniyor olsa da, silah bulundurmanın amacı o silahı bir gün kullanmaktır. Silaha erişimin bu kadar kolay olması sizi de korkutmuyor mu?
Savaşlarda kullanılan bir materyal ne kadar masum olabilir? Silah bulundurmanın bir güç gösterisi olduğunu düşünüyorum. Silahın ruhsatlı veya ruhsatsız olması onun bir suç aleti olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Bireysel silahlanmayla ilgili Umut Vakfı her yıl Türkiye’nin silahlı şiddet haritasını raporlaştırıyor.
2023 yılında yayınlanan raporda; 3 bin 773 silahlı şiddet olayı olduğu, 2 bin 318 kişinin öldüğü, 3 bin 820 kişinin ise yaralandığı yazıyor.
Son 10 yılda ise Türkiye’de 34 bin 197 silahlı şiddet olayı yaşandı.
Adalet Bakanlığı verilerine göre sadece yetişkinler değil, çocukların silaha erişiminde de artış var. 2022’de Bakanlığın açıkladığı ceza mahkemelerinde açılan dosyalarda “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamında 3 bin 352 çocuk yargılandı. Silah kullanım yaşının, uyuşturucu kullanım yaşı gibi
12 yaş grubuna kadar inmesi insanı hayrete düşürüyor.
Sokakta yürürken “Neden ters baktın?”, “Neden koluma çarptın?” gibi sudan sebeplerle kavga çıkarma potansiyeli olan insanların yaşadığı bir ülkede bu kadar silah sayısı ve silah almanın kolay olması inanın hiç iç açıcı değil.