CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 27 Ocak'ta gerçekleştirmeyi planladığı, ancak kötü hava koşulları nedeniyle ertelenen Diyarbakır ziyaretini 10 mart Perşembe günü gerçekleştirdi.
Bir süre önce devletin uygulamaları nedeniyle haksızlığa uğramış kesimlerle "helalleşeceklerini" açıklayan CHP Lideri'nin Diyarbakır ziyaretinde bu konuda somut bir adım atacağı belirtilmişti.
CHP Lideri, 24 Ocak'ta DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, 27 Ocak'ta Diyarbakır'a bir ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, "Bu ülkede demokrasi olacaksa, bu ülkede herkes kimliğinden ötürü ötekileştirilmeyecekse, inancından ötürü ötekileştirilmeyecekse bunun yolu Diyarbakır'dan geçer" ifadelerini kullanmıştı.
CHP Lideri'nin bu sözlerine AKP ve MHP sözcülerinin yanısıra, ittifak ortağı İYİ Parti'den de sert tepki gelmişti.
CHP Diyarbakır il örgütü Kılıçdaroğlu’nu havaalanında “Hak, hukuk, adalet” sloganı ve davul zurnayla karşıladı. Mazot zamlarını protesto eden çiftçiler de traktörleriyle havaalanı önüne gelmesi dikkat çekiciydi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, iki defa ertelenen 'helalleşme' ziyareti için geldiği Diyarbakır'da kalabalık bir kitle tarafından karşılanandı. HDP önünde oturma eylemi yapan ailelerden Ayşegül Biçer, Celil Bekgdaş ve Süleyman Aydın ile öğretmen evinde görüştü.
Kılıçdaroğlu, gün boyu çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra Sezai Karakoç Kongre Merkezi'nde, partisine katılan bin 300 kişiyi temsilen 60 kişiye rozet taktıktan sonra kısa bir konuşma yaptı.
Bölge insanının büyük acılar çektiğini, başta işsizlik ve yoksulluk olmak üzere, insanların çok dert sahibi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Evlerde yoksulluk var, onların da hepsinin farkındayım. Şunu unutmayın, bu ülke çok zengin bir ülke, imkânlarımız var. Ama imkânlar doğru yerlerde kullanılmadığını'' söyledi.
Ülke imkânlarının vatandaşların hayrına kullanılmadığını belirten, Kılıçdaroğlu, sosyal devletin asli görevinin, ailesine ekmek götüremeyen ailelerin direncini güçlendirmek ve onların yaşadığı dramı sonlandırmak olduğunu belirten CHP genel başkanı, partisinin bölgeye gelmediği konusunda da özeleştiri yaptı. ''Cumhuriyet Halk Partisi bu bölgeye fazla gelmedi onun farkındayım. CHP'nin Diyarbakır'da fazla oyu yok, onun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde…
"Ankara'da oturduk, güzel güzel laflar ettik, niye bize oy vermiyorlar. Oy istiyorsan gideceksin, vatandaşın derdini dinleyeceksin, sofrasına oturacaksın, çayını içeceksin, derdini dinleyeceksin; ondan sonra diyeceksin ki, ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim, buraya geldim, sizin dertlerinize talibim, sizin dertlerinizi çözeceğim, beraber çözeceğiz, birlikte çözeceğiz, huzur içinde bunları sağlayacağız.''
CHP Lideri, daha önce de yaptığı gibi sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, esnaf, sanayici gibi toplumun farklı kesimleri ile toplantılar yaparak, daha çok onların talep ve önerilerini dinledi.
Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır gezisindeki en önemli mesajını ise "helalleşme" çağrısıydı peki Kılıçdaroğlu, kimlerle helalleşti ?
Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" çağrısının 12 Eylül askeri darbesi sonrasında işkencelerle anılan ağır işkencelerin yaşandığı "Diyarbakır Cezaevi'nde işkence görenlere" yönelik olacağı konuşulmuştu. Kulıçdaroğlu Diyarbakır’da kimlerle görüştü, kimlerle helalleşti?
Kılıçdaroğlu helalleşeceğiz dediği bunca mağduriyetleri yaşayanlarla yüzleşti mi? Bu yükü kaldırabilir mi?
CHP Liderinin yaptığı ziyarette, ekonomi, demokrasi ve özgürlüklere ilişkin de vereceği mesajlar merakla beklenildi Kürt sorunu, işsizlik, geçimsizlik vs. bölgede kangrenleşmiş sorunları hafife mi aldı bilemedim ancak merak edilenler gerçekleşmedi. Sorulara karşı verilen cevaplar yuvarlak ve muhalakta kaldı. Yeşeren umuda yanıt olacak bir irade sergilenmedi. Belki erken belki de yine bir sonraki bahara kalır umutlar.
Kentteki birçok kurum ve kuruluş helalleşme programını yeterli bulmadı. Buna yönelik imza kampanyası da düzenleyen oldu. Yüzleşmeden helalleşme olmaz. Saygılarımla.