Geçen haftaki yazımda hukuk fakültelerinin fazla sayıda olmasından bahsetmiştik. Bu konuyu biraz daha açma gereksinimi hissettim.
Öncelikle geçen haftaki yazımda birtakım önlemlerden bahsetmiştik. Bu önlemleri hatırlayacak olursak 1-Devam zorunluluğu ciddi bir şekilde uygulanmalı 2-Kontenjanlarda hatırı sayılır bir azalma yapılmalı 3-Hukuk fakültesi baraj puanı aşağıya çekilmeli 4-Dikey geçişle hukuk fakültesine geçmenin önü kesilmeli
Bu önlemlerin alınması ileriye dönük kontenjan fazlası mezunun oluşmasında büyük bir engel oluşturacaktır. Söz konusu kontenjan azaltıcı önlemlerin alınması mesleğin daha uygulanabilir olmasını sağlayacaktır.
Özellikle fazla mezunun olması birtakım sorunları meydana getiriyor. Yeni mezun sayısındaki artış dava dosyası sayısı ile birlikte artıyor ve dava dosyası kapanıp bitebiliyor ama mezun sayısı sürekli katlanarak artması mesleği olumsuz etkiler vaziyette. Bununla birlikte avukat arkadaşlardan duyduğumuz kadarıyla bazı meslektaşlarımızın avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı çalışması meslekte bir diğer önemli sorunlar arasında yer almakta.
Hâl böyle olunca avukat meslektaşların çalışma isteği git gide azalıp farklı meslek alanlarında çalışma isteği doğuyor. Bu sorun aslında birçok meslekte söz konusu çoğu meslek bu şekilde ve maalesef meslek örgütleri bu durumu tek başlarına düzeltmeleri mümkün değil. Hepimiz bu sorunlara karşı duyarlı olmalıyız bir müvekkilin bu durumu bilerek asgari ücret tarifesinin altında dosya teklif etmemesi bir avukatın asgari ücret tarifesine dikkat etmesi bu sorunların çözümünde en etkili çözüm olacaktır.
Hep birlikte bu mevcut sorunların üstesinden gelebiliriz. Yapmamız gereken sadece mesleğin etik kurallarına riayet etmek ve bu kurallara duyarlı olmak. Unutmayalım duyarlı olmak her işin üstesinden gelmemizi sağlar...