Doğanın insan psikolojisi, fizyolojisi ve davranışları üzerindeki etkileri gözle görülebilecek derecededir. Deniz, orman, dağ, bayır, dereler, çiçeklerle dolu olan bir yer ile bina, beton, gürültü, araç seslerinin olduğu bir ortamda yaşayan iki insanın ruh hali, yaşama bakış açışı ve olaylar karşısındaki tepkileri farklı olduğu gibi, doğada yaşayan insan daha dingin ve daha sakin olduğu gözlemlenmiştir.
Doğa iyileştirir. Doğada olmak, hatta doğanın manzaralarına bakmak bile öfkeyi, korkuyu ve stresi azaltıyor ve olumlu hisleri artırıyor. Doğayla iç içe olmak sadece kendinizi duygusal olarak daha iyi hissetmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fiziksel refahınıza iyi gelir, kan basıncını ve kalp atış hızınızı düzenler, kas gerginliğini ve stres karşıtı hormonların üretimine katkıda bulunur. Toplum sağlığı araştırmacıları Stamatakis ve Mitchell gibi bilim insanlarına göre ölüm oranlarını bile azaltabilir.
Doğa yatıştırır. Doğa bize acı ile baş etmemiz konusunda yardımcı olur. Genetik olarak ağaçları, bitkileri, suyu bulma üzerine programlanmış olduğumuz için doğa sahneleri odak noktamız haline gelebilir ve bu sayede fiziksel ve mental acılarımız gücünü kaybeder.
Doğa yeniler. Mevcut araştırmaların en ilgi çekici alanlarından biri, doğanın genel refah üzerindeki etkisidir. Yapılan bir çalışmada görüşülen kişilerin yüzde 95’i, dışarıda vakit geçirdikten sonra daha sakin ve dengeli hale geldiğini söylüyor. Ulrich, Kim ve Cervinka’nın diğer çalışmaları, doğadaki zamanın olumlu bir ruh hali ve psikolojik refah, anlamlılık ve canlılıkla ilişkili olduğunu gösteriyor.
Doğa bağları güçlendirir. Kuo ve Coley’nin İnsan-Çevre Araştırma Laboratuarı’nda yürüttüğü bir dizi saha çalışmasına göre, doğada harcanan zaman bizi birbirimize ve daha geniş dünyaya bağlar. Illinois Üniversitesi’ndeki bir başka araştırma, Şikago’daki kamu konutlarındaki binalarının çevresinde yeşil alan ve ağaç yer alan sakinlerin, çevrelerindeki insanları daha çok tanıdığını, komşularla daha güçlü birlik duygusu yaşadıklarını, birbirlerine yardım etme ve destekleme yönlerinin daha güçlü olduğunu buldu.
Aslında doğanın insan fizyolojisi ve mental sağlığı üzerinde olumsuz etkileri yok denebilecek kadar azdır. İnsan yaşamının belirli zamanlarında doğada geçirmelidir.