Psikoterapi Nedir? Psikoterapi; eğitimlerini tamamlamış psikologlar veya psikoterapi eğitimlerini almış psikiyatristler tarafınca uygulanan, etik ilkelere bağlı, profesyonel ve bilime dayalı bir tedavi etme yöntemidir.

Duygusal, davranışsal ve zihinsel problemler ile başa çıkmayı amaçlar. Terapi kişinin kendini keşfetmeye çıktığı bir yolculuktur. Bu yolculukla iç görü kazanıp, hem düşünce hem de davranışlarınızı daha sağlıklı olanla yer değiştirmeye başlayabilir, sizi rahatsız eden durumları ortadan kaldırabilirsiniz.

Psikoterapist, bireyin duygu ve düşünce dünyasında olan çatışmalar ile olumsuz inanç ve kalıplaşmış davranışları fark edip nedenlerini anlamasına yardımcı olup beraberinde de çözüm yollarına ışık tutar. Bu süreçte kişi kendini daha iyi tanır psikolojik sağlamlılığını güçlendirir sorunlarla daha etkili başa çıkar ve daha sağlıklı ilişkiler kurar.
Psikoterapide, anksiyete(kaygı) bozuklukları, depresyon, stres yönetimi, aile ve ilişki problemleri, yeme bozuklukları, kendilik algısı ve kişisel farkındalık, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, kayıp ve yas, çocuklarda duygusal ve davranışsal problemler gibi çeşitli birçok konu ile çalışılabilmektedir.

Terapist, çeşitli terapötik yaklaşımlar kullanabilir. Bunlar arasında bilişsel-davranışsal terapi (BDT), şema terapi, psikanaliz, varoluşsal terapi, aile ve çift terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi gibi farklı yöntemler yer alır.

Online Terapi Nedir? 

Online Terapi; terapi almak isteyen fakat klinik ortamına ulaşamayan veya klinik ortamını tercih etmeyen kişilerin terapiye ulaşmasını sağlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Online terapi, yüz yüze terapi kadar etkili ve işlevseldir. Yapılan bilimsel çalışma ve araştırmalarda bunu desteklemiştir. Karşınızda yine aynı terapist, aynı yöntemler ve aynı metotlar vardır. Tek ihtiyacınız olan internet, iletişim aracı ve yalnız olabileceğiniz bir ortamdır.
Yurt dışında yaşayıp kendi ana dilinde terapi almak isteyen kişiler için ideal bir seçenektir. Sağlık sorunu olan ve dışarıya çıkamayan kişiler için konforludur. Herhangi bir yolculuk yapmayı gerektirmediği için zaman tasarrufu sağlar. Yüz yüze terapideki tüm kurallar, etik ve gizlilik çerçevesi online terapide de geçerlidir.

Psikoterapinin Faydaları Nelerdir?

Psikoterapinin birçok farklı faydası vardır ve en yaygın faydalarından bazıları: 
Kişinin kendini tanımasını ve güçlü yönlerinin geliştirilmesini destekler. 
Duygularını daha iyi yönetip psikolojik sağlamlılığını güçlendirir. Anksiyete, depresyon, öfke, stres ve travmalar gibi yaşamda karşılaştığınız veya karşılaşacağınız zorluklar ile başa çıkmanıza destek olur.
Çift ve aile terapisi ilişkilerde ve iletişimlerde olan çatışmaların çözülmesi veya yönetilmesine yardımcı olabilir.
Çocuk merkezli oyun terapisinde, çocuğun oyun diliyle içsel dünyasına dahil olup, çocuğa özgü problemleri anlayıp çözümlemek amaçlanır.

Ne Kadar Süre Terapiye Gitmeliyim?  

Başlarda bireyin duygusal ve psikolojik zorluklarına hızlıca müdahale edebilmek için terapi seansları haftada bir şeklinde önerilmektedir. Terapi sürecinde ilerleme ve iyileşme gerçekleşmeye başlayınca seansların sıklığı azalabilir.
Terapi sıklığına terapist danışan birlikte karar verebilir. Ancak terapi sabır ve emek gerektiren bir süreçtir birkaç seansta etki beklemek mümkün değildir. Terapiye getirilen konular, sorunlar ve zorluklara göre ve danışanın değişime olan isteği, direnci ve diğer özelliklerine göre süre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte terapist ile kurulan terapötik ilişkide büyük rol oynayacaktır. Bu sebeplerle, net bir seans sayısı veya süresi verebilmek mümkün değildir. Terapi süreci ve sıklığı danışana özeldir ve kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir. Bazı kişiler için ayları, bazı kişiler için ise yılları bulabilmektedir. 

Hasta Gizliliği Nasıl Korunur?

Terapi sürecindeki en önemli ilkelerden biri danışan gizliliğidir. Bu bir yasal konudur ve terapist bu etik ilkeye bağlı şekilde çalışma sorumluluğundadır.  Paylaştığınız hiçbir bilgi sizin rızanız ve onayınız alınmadan paylaşılamaz. Anlattığınız şeyler sadece terapistiniz ile sizin aranızdadır. Bunun için terapiye başlarken bilgilendirilebilir veya yazılı bir formda anlaşma sağlayabilirsiniz. Gizlilik anlaşması sadece belirli durumlarda bozulabilir. Kişinin kendine veya başkasına zarar verme düşüncesi varsa, intihar planı kurmuşsa, çocuk istismarı varsa, yaşlı veya engelli istismar ve ihmali varsa terapistinizin bunu bildirmesi gerekir. (Yetişkin olarak gelen ancak çocukluk döneminde istismar maruz kalan danışan bildirilmez ve gizlilik korunur).

Sorunlarımı Kendim Çözemez miyim? 

Sorununuzun işlevselliğinizi ne kadar etkilediği, derecesini ve düzenini ne kadar kontrol edebildiğiniz önemlidir. Sorununuz sizi rahatsız etmeye, olumsuz etkilemeye başladıysa ve tek başınıza üstesinden gelmekte güçlük çekiyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Sonuç Olarak, Psikoterapi kişinin zorluk ve problemler ile başa çıkmasına yardımcı olabilecek derin bir süreçtir. Kişisel farkındalık, duyguların yönetimi ve daha sağlıklı bir yaşamı sağlayabilmek için etkili bir yöntemdir. Fakat, etkili bir sonuç için bu sürecin zaman alabildiğini sabır ve açık iletişimle kişinin aktif katılımının gerektirdiği unutulmamalıdır.
Ruhsal sağlığınızı da fiziksel sağlığınız kadar önemlidir. İhtiyaç duyduğunuzda profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin. 
Unutmayın iyileşme kişisel bir yolculuk olsa da bu yolculukta yalnız değilsiniz…