2024’ün Ekim ayında Devlet Bahçeli’nin DEM’li vekillerin elini sıkmasıyla başlayan yeni bir çözüm süreci, ‘İmralı heyeti’ oluşmasıyla birlikte hareketlilik kazandı. DEM Parti İmralı heyeti, AK Parti, CHP, DEVA Partisi, MHP ve YRP’yi ziyaret ederek önerilerini, katkılarını ve endişelerini dinlediler.

Bahçeli’nin Öcalan’a yaptığı çağrı sonrası CHP Lideri Özgür Özel, kendilerini bu devlete ait hissetmeyen herkese kendini eşit hissettiği demokrasi ve kardeşlik teklifinde bulundu. Özellikle ana muhalefet CHP’nin ve MHP’nin desteklediği süreç, Kürt sorununun çözümüne olan umutları artırdı. 2013’te AK Parti-HDP ve Kandil arasında başlatılan çözüm sürecinden farklı olarak bu kez Meclis’teki siyasi partilerinde katılım sağlaması ve Kürt sorununun çözümü konusunda müzakerede sağlanan destekle temeli daha sağlam atılmış oldu. 

İmralı Heyeti ile Öcalan arasında ziyaretler sürerken, diğer tarafta DEM’li belediyelere kayyum atanması ve Operasyonların sürmesi tepkilere neden olurken olası bir barışın önünde umutları kırarken, DEM Parti, Meclis, Öcalan üçgeninde bir konsensüs sağlanmışken, savaşın bir tarafı olan Kandil’in yeni çözüm sürecine nasıl baktığı merak ediliyordu. 

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da Öcalan’ı destekleyen açıklamalarda bulunarak, noktayı koydu. Çözüm sürecini destek veren açıklamalarda bulundu. Özellikle satır aralarındaki, “Kürt sorununu savaş zemininden çıkarıp demokratikleşme zeminine çekmek için bir çalışma yürütüyor. Herkesin bu hamleye sahip çıkması lazım. Öcalan’ın ortaya koyduğu bu hamle herkes içindir” açıklaması dikkat çekiciydi. Bu umutların gerçekleşmesi içinde Öcalan’ın şartları ve koşullarının değiştirilmesi içinde iktidara mesaj göndererek süreci desteklediğini ifade ediyordu. 
AK Parti, DEM Parti, Meclis, Öcalan ve Kandil’in de dahil olduğu çözüm sürecinde uzlaşma sağlanırken umutları da artırdı. Şimdi gözler İmralı’da. Öcalan’ın yapacağı açıklama merakla bekleniyor.