Diyarbakır'da milli günler 1950 ve 60'lı yıllarda daha farklı bir şekilde kutlanıyordu. 23 Nisan, 30 Ağustos 29 Ekim gibi günlerde kent sokakları bayrak ve flamalarla süslenir, Vali, askeri ve idari yetkililer eşliğinde resmi geçit törenleri yapılırdı. O yıllarda, 29 Ekim kutlamalarında ise resmi geçit töreninin yanı sıra, fabrikalarda beşer dakikalık sirenler çalınır, saat 12:00'de surların üzerine kurulan toptan 21 pare top atışı yapılırdı.
İstanbul ve İzmir Radyosu sanatçıları konser verir
Diyarbakır, o tarihlerde, kültür sanat faaliyetleri çerçevesinde birçok konser ve tiyatro gösterisi yapıldığı gibi bazı sirk ve akrobasi gruplarının da gösteri yaptıkları illerden biridir. Bu çerçevede yurtdışında birçok yerde gösteriye imza atan “Harikalar Cambazhanesi” isimli akrobasi grubu da 18 Eylül 1954 tarihinde Diyarbakır’da bir gösteri düzenler. Yaz aylarında da Diyarbakır'da çeşitli konserler verilir aynı yıllarda. Hemen hemen her yıl yaz aylarında İstanbul ve İzmir Radyosu sanatçıları Dicle sinemasında konser verirdi.
Ona yakın futbol kulübü kurulur
Tüm Türkiye'de olduğu gibi, Diyarbakır'da da spor dalları içerisinde futbol en çok rağbet gören spor dalı olur. Bu dönemde Diyarbakır’daki kupa maçlarına katılan takımlar arasında Yıldız Spor Kulübü, Karacadağ Spor Kulübü, Dicle Spor Kulübü, İzcilik Spor Kulübü, Hava Gücü Kulübü, Gençlik Spor Kulübü, Lise Spor Kulübü bulunmaktadır. 1952 yılında Akbank Diyarbakır Şubesi bir futbol turnuvası düzenler. Turnuva sonunda “Akbank Mükâfatı” ismiyle parasal ödül verilir.
Hayır Cemiyeti'nden futbol turnuvası
Yine aynı yıl gençlik spor takımları Diyarbakır Hayır Cemiyeti adına bir turnuva düzenler. Bu turnuvada elde edilen bütün gelirler Diyarbakır Hayır Cemiyetine bağışlanır. Bu turnuvaya Dicle Spor Kulübü, İzcilik, Hava Gücü Kulübü ve Gençlik Spor Kulübü takımları katılır. Aynı yıl 22 Aralık tarihinde ise General Kupası maçları düzenlenir. Bu maçlarda Karacadağ-İzcilik ve Dicle-Gençlik karşılaşmaları yapılır.
Yerel gazetelerden Silvan gençliğine yardım çağrısı
Yeni Şark Gazetesi 17 Ekim1951 tarihinde yayınladığı haberde, Silvan ilçesinde gençliğin spora teşvik edilmesi konusunda büyüklerin gayret göstermeleri gerektiğini, halen faal olan Çelik Spor'un destekten yoksun olduğu için yerinde saydığını, böyle gitmesi durumunda Silvan’da gençlerin kahve köşelerinde
çürüyeceğini belirterek yetkililerin spor konusunda çalışmalara katkı sunmaları yönünde geniş bir haber yayınlar. Şark Postası Gazetesi de Ocak 1953 tarihinde yayınladığı haberde, Silvan'da gençliğin spora rağbet gösterdiğini ama sahalarının olmadığını belirtip Diyarbakır Valisinin bu konuda yardımcı olmasını ister.
Kulüp binası çıkan yangında kül haline gelir
1953 yılı Diyarbakır kupa maçlarında Yıldız Gençlik Spor - Ay Spor, Dicle Gençlik Spor- Karacadağ Spor ile Ay Spor - Güneş Spor arasında müsabakalar yapılır. 1955 yılında Yıldız Gençlik Kulübü grup şampiyonu olur. Yıldız Gençlik Kulübü binası Ağustos 1955’te çıkan bir yangınla tamamen kül haline gelmiştir. Diyarbakır gazetesinin yardım çağrısı üzerine halk kulübe parasal yardımda bulunur. Diyarbakır Gazetesi de yardım edenlerin listesini birkaç gün gazetenin sayfalarında liste halinde yayınlar.
Şampiyon Dicle Gençlik Kulübü olur
1957 yılında Demokrasiye Güven gazetesi lig maçlarında oynayan takımları puanına göre; Hava Gücü Spor, Dicle Gençlik Kulübü, Ay Spor, Yıldız Gençlik Kulübü, Karacadağ Spor, Karagücü Spor, Yol Spor, Petrol Spor, Makas Spor ve Jandarma Gücü şeklinde sıralanır. 1958 yılında Diyarbakır’da oynanan maçlarda ise lig şampiyonu Dicle Gençlik Kulübü olur.
Atıcılık ve Avcılık Kulübü kurulur
Diyarbakır’daki sportif faaliyetler çerçevesinde 1954 yılı Şubat ayında Atıcılık ve Avcılık Kulübü kurulur. Diyarbakır Gazaetesi'nde 8 Eylül 1954 tarihinde yayınlanan bir haberde, Diyarbakır ve Üsküp arasında Atıcılık ve Avcılık Kulübü'nün de katılımıyla atış müsabakalarının yapıldığı, bu müsabakalarda Üsküp'e giden 6 kişilik ekibin yarışmalara katılarak burada birincilik kazandığı belirtilir.
Elektrik, telefon ve posta hizmetleri hayat bulur
1950'li yıllar incelendiğinde, Demokrat Parti döneminde Diyarbakın'da belediyenin halkın temel ihtiyaçlarını temin etmede, ulaşımı rahatlatmada önemli çalışmaları hayata geçirdiği görülür.
Kentin temel meseleleri arasında yer alan elektrik, telefon ve posta hizmetlerinin yanında, kitle
iletişim aracı olan radyonun kurulma girişimleri, bu dönem için kayda değer diğer gelişmeler arasındadır.
Meslek örgütleri kurulur
Sivil toplum örgütleri kapsamındaki yardım ve tanıtım derneklerinin bu dönemde çok aktif olduğu görülür. Sanat enstitüleri ve mesleki eğitim kurslarının halkı bilinçlendirme ve vatandaşın eğitim seviyesinin yükseltilmesinde önemli katkıları olur. 1950-1960 yılları, Diyarbakır’ın sosyal hayatında sinema, tiyatro, sergi ve konser etkinliklerinin azımsanmayacak bir canlılık içinde olduğu,
Sanat aktiviteleri 50'li yıllarda oldukça faaldir
Diyarbakır halkının bu tür kültürel faaliyetleri desteklediği ve bizzat içinde yer alarak ülkenin kültür ve sanat hayatına katkı sunduğu görülür. Bu anlamda demokrat parti döneminde, Diyarbakır’da sosyal
hayatın, hem kentsel hizmetler, hem eğitici hizmetler ve hem de sanatsal aktiviteler
konusunda oldukça canlı olduğu görülmektedir. ( Sürecek)