“Yazının, astronominin, hukukun ticaretin ve insanlığın doğuş öyküsü…Ne Mısır ne Yunanistan ne de Roma… Hikâye Mezopotamya’da başlar.
Salt bir uygarlığın, kültürün, milletin, Devletin ya da dilin değil, insanlığın ortak mirası; Fırat(Euphrates) ve Dicle(Tigris)’nin hayat verdiği…
Ay ile güneş tutulmalarının hesaplandığı, bilimin sanatla yoğrulduğu, gökyüzünün tabletlere çizildiği…
İlk yerleşik hayatın, siyasi örgütlenmelerin, şehir devletlerinin, imparatorlukların, krallıkların tarih sahnesine çıktığı…
İcatların, ticaretin, ateşin, tarımın ilk tohumlarının yeşerdiği…Tıp, matematiğin ruh bulduğu, kanunların yazıldığı…
Fikirlerin, okuryazarlığın, hukukun, matematiğin, astronominin, medeniyetin kendisi olarak yaşamaya devam edeceği…Kadim topraklarda hayat bulmuş Medeniyetlerin sergisi…”
Böyle yazılmıştı 33 medeniyet sergisinin davet metni.
33 medeniyet sergisi 4 Nisan saat 14.00’te DİTAV Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfının Meryemana Süryani kilisesinin bitişiğindeki sur içindeki kültür sanat evi mekanında kalabalık ve ilgili davetli topluluğunun katılımıyla açıldı.
Sergi 13 Nisan 2025 gününe kadar on gün süreyle açık olup izleyicilerin ilgisine sunulmuş.
33 Medeniyetler sergisi 28 eserden oluşuyor ve Serginin küratörlüğünü Yusuf Amedi üstlenmiş.
Sergide orijinallerinin müzelerde olduğu kimi eserlerin daha büyütülmüş boyutlarda replikaları var. Ahşapa işlenmiş eserler canlı birer organizma misali sergilendiği bazalt taş mekanın eski jêrzemîn (zêrzemî) kilerindeki sergi alanında adeta küllerinden yeniden doğuyor gibi.
Tigris kelebeği bir yıllık ömrünün uzun seyahatinden yeni dönmüş gibi avludaki sahnede yerini almış. Dört ayaklı minare Beş Yüz yıldır omuzladığı onca serencamın yüküyle gelene ben buradayım demede 33 kavime ev sahipliği yapan şehrin her bir kavimi kendi arması (logosu) ile bir kare rozet misali iki cepheli hareketli panoda arzı endam eylemiş.
Göbeklitepeden çıkanlardan Beş Yüz yıl daha yaşlı avuç içi kadar küçücük gülen dağ keçisi (pezkovî) yirmi kat büyütülerek görücüye çıkmış.
Sergi alanında binler yıl evvelinin ilk notalı yazılı metni, melekê tawis, ahura mazda, giderayak son sözlerini bir fırınlanmış kile yazdırıp bırakan Asuri kral ve diğerleri…
Medeniyetler Sergisi Adanmış Sanatkârkar Derneği ve DİTAV ortak projesi…
Kaçırmayın…