Karadenizliler azaldı, Kürt ve Konyalı bakanların sayısının artması ise dikkat çekti.
Erdoğan tarafından 3 Haziran’da açıklanan yeni kabinede ‘Karadeniz etkisi” azaldı. Trabzon, Rize, Bartın ve Giresun’dan kabinede biri İstanbul, diğeri Hatay doğumlu beş Karadenizli bakan yer aldı. Kabinedeki Kürt bakanlar Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Fahrettin Koca, ve Hakan Fidan isimler ise dikkat çekti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Konya’dan kabineye dört bakan soktu.
-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
Bingöl doğumlu bir Zaza olan Cevdet Yılmaz, DPT kökenli. 2007-2018 arasında AK Parti Bingöl milletvekilliği yaptı. 2007’den 2011’e kadar Devlet Bakanlığı, 2011’den 2016’ya kadar da Kalkınma Bakanlığı görevlerinde bulundu.
-Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
Üç dönem AK Parti milletvekilliği yapan Tunç, Bartın’ın Ulus ilçesindeki Drahna-Ulukaya Köyü doğumlu.
-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş
Konya ve Emirdağ’dan Belçika’ya göç etmiş bir aileden gelen olan Mahinur Özdemir, Brüksel doğumlu. Brüksel Meclisi’nde Hristiyan Demokrat CDH’de milletvekilliği yapan Özdemir, Avrupa’da ve Belçika’da vekil seçilen ilk başörtülü kadın olmuştu.
Ermeni soykırımını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edildi ve bağımsız milletvekili olarak siyasi kariyerine devam etti.
Özdemir, 2019’a kadar Brüksel Parlamentosu Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanvekilliği, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekilliği görevlerini yaptı.
İki yıl Türkiye’nin Cezayir Büyükelçiliği görevini yürüttü.
Erdoğan, başbakan olduğu 30 Temmuz 2010 tarihinde, Mahinur Özdemir ile Rahmi Göktaş’ın Hidiv Kasrı’ndaki düğününe katılmıştı.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan
1966’da Mardin Artuklu’da Arap bir ailede doğan Vedat Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Sosyal Hizmet Bölümünde öğretim üyesi iken 8 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine atandı. Işıkhan aynı zamanda Yeşilay Bilim Kurulu üyesi.
-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki
1957 Kayseri doğumlu olan Mehmet Özhaseki, siyasete 1994 Türkiye yerel seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı ile başladı.
Ardından 1998’den itibaren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı.
Bu görevinden 2015 yılında istifa etti ve 25., 26. ve 27. dönem AK Parti milletvekili olarak görev yaptı.
65. Hükümet’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine geldi.
2019 Türkiye yerel seçimlerinde AK Parti’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi, ama seçimi CHP’nin adayı Mansur Yavaş’a karşı kaybetti.
-Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Aslen Van Ercişli olan Hakan Fidan, 1968 Ankara doğumlu.
18 yaşından 33 yaşına kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubaylık yapan Fidan, 2001 senesinde kendi isteği ile askerlikten istifa ettikten sonra Amerika’daki Maryland Üniversitesi’nde Yönetim ve Siyaset Bilimi alanında lisansını tamamladı.
OYAK Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu.
Bir süre Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda görev yaptı. Ankara Hacettepe Üniversitesinde ve yüksk lisansını tamamladığı Bilkent Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Almanya’daki NATO Karargahında ve Avustralya’nın Türkiye büyükelçiliğinde çeşitli görevlerde bulundu. 2003 senesinde, dönemin Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül tarafından, Türkiye’nin dış yardımlarını organize etmekle görevli TİKA’ya başkan atandı.
2007’de, dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi.
2010’da Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürütmeye başladı. 40 gün bu görevde bulunduktan sonra, Mayıs 2010’da, henüz 42 yaşındayken bu kurumun başına getirilen en genç isim oldu.
2012’de Hakan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasıyla, MİT – yargı (FETÖ) krizi yaşandı.
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
1975 Hatay doğumlu olan Alparslan Bayraktar, heyelan nedeniyle Trabzon Çaykara’dan Hatay’da yapılan 408 Evlere yerleştirilmiş bir aileden geliyor.
2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda kurul üyeliği yapan Bayraktar, 2016-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında müsteşar yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü yaptı. Temmuz 2018’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında (ETKB) Bakan Yardımcısı olarak atandı.
Bayraktar, ayrıca Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan’ın damadı.
-Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak
1966 yılında Rize’nin Lazların yaşadığı Pazar ilçesinde doğan Osman Aşkın Bak, ikinci kez Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine getirildi.
Daha önce 65. Hükûmette de Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapan Bak, 24. Dönemde İstanbul, 25, 26 ve 27. Dönemlerde Rize Milletvekili olarak Meclis’te yer almıştı.
-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
1967 yılında, o sırada Mardin’e bağlı olan Gercüş’ün Arıca (Kefre) köyünde sekiz çocuklu ve geçimlik tarım yapan bir ailede doğan Şimşek, Türkçeyi altı yaşında okula gittiğinde öğrendi.
1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden, dönem ikincisi olarak mezun oldu.
Etibank bursu ile yüksek lisans eğitimi için Birleşik Krallığa bağlı olan İngiltere’ye gitti.
Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi’nde tamamladı. İngiltere’de bulunduğu dönemde babası öldü. Finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye’ye geri döndü.
ABD ve İngiltere’de ekonomi alanında üst düzey görevlerde bulundu.
2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak meclise girdi.
60. Türkiye Hükûmeti’nde ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu.
61, 62, 63, 64 ve 65. Türkiye Hükümetlerinde ekonomiden sorumlu görevlerde bulundu.
Emerging Markets dergisi tarafından 2013 yılında Avrupa’da yılın maliye bakanı seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisi arasında gösterildi.
-İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya
Aslen Konyalı olan Ali Yerlikaya, İstanbul SBF mezunu.
Çeşitli ilçelerde kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığı’nda çeşitli idari görevlerde bulunan Ali Yerlikaya, 2007’de Şırnak, 2010’da Ağrı, 2012’de Tekirdağ, 2015’te Gaziantep ve 2018’de ise İstanbul valiliğine atandı.
-Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy
1968 İstanbul doğumlu olan Mehmet Nuri Ersoy, aslen Antalyalı.
ETSTUR ve MaxxRoyal otellerinin sahibi.
Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildikten sonra 2018’de kurulan ilk kabinede Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Ersoy, 2023’te açıklanan yeni kabinede de bu göreve devam etti.
Eski manken ve sunucu Pervin Yapar Ersoy ile evli olup iki oğlu var.
-Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin
1970’te Erzurum’un Tortum ilçesinde doğdu. Ankara SBF mezunu.
2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığına bakan yardımcısı, 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığına müsteşar atandı.
2018’den bu yana Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde rektörlük yapmaktaydı.
-Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler
Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak 1954’te Ardahan’da doğdu.
Kabinenin en yaşlı üyesi.
Roboski Katliamı sırasında Genelkurmay İstihbarat Başkanı’ydı.
15 Temmuz darbe girişimi gerçekleştiğinde Genelkurmay İkinci Başkanı olan Yaşar Güler, darbeci askerler tarafından derdest edilip Akıncı Üssü’ne götürülmüştü.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasınd, 28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen Yüksek Askerî Şûra toplantısında alınan karar uyarınca Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirildi.
2017 YAŞ’ında Kara Kuvvetleri Genel Komutanlığı’na getirildi.
2018’de Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı olmasıyla boşalan Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi.
15 Temmuz 2018’de Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığına bağlandı. Böylece Genelkurmay’a doğrudan bağlı bir askerî birim kalmadı ve teoride Genelkurmay Başkanlığı sembolik bir kuruma dönüştü.
Güler, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildikten sonra atanan ikinci Milli Savunma Bakanı oldu. Kendisinden önce görev yapan Hulusi Akar gibi Genelkurmay Başkanlığı’ndan bu göreve atanması dikkat çekti.
-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Fahrettin Koca, 2 Ocak 1965’te Konya’nın Kulu ilçesine bağlı, Kürtlerin yaşadığı Ömeranlı beldesinde doğdu.
Ailesinin isteği üzerine İstanbul Tıp Fakültesine gitti.
Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Kurucu başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı (TESA) tarafından, 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesinin Mütevelli Heyeti başkanlığına getirildi.
2018 Türkiye genel seçimleri sonrasında oluşan Bakanlar Kuruluna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlık bakanı olarak atandı.
Sağlık Bakanı Koca’nın, Nakşibendi tarikatı bünyesindeki İskenderpaşa Cemaati’nin sahibi olduğu Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olması ve kendi hastane zincirine sahip olması tartışmalara yol açtı.
-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır
1984 İstanbul doğumlu olan Mehmet Fatih Kacır, aslen Giresun Şebinkarahisarlı.
T3 Vakfı ve TEKNOFEST’in kurucularından biri.
2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı atanmıştı.
-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı
1969 Kastamonu doğumlu. Bakırköy İmam Hatip Lisesi ve Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu.
CINE5 VE Al Jazeera Türkiye’de yöneticilik yaptı. Gübretaş Genel Müdürlüğü’ne atandı.
2022’de Tarım ve Orman Bakan yardımcısı oldu.
-Ticaret Bakanı Ömer Bolat
1963 İstanbul doğumlu olan Ömer Bolat, aslen Konyalı.
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler mezunu.
Bolat, MÜSİAD’da 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl da Genel Başkan olarak görev yaptı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenen Bolat, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğini de yürüttü. Son olarak, Yeni Şafak gazetesinin de sahibi olan Albayrak Grubu’nun CEO’suydu.
-Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu
1966 Trabzon doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu.
23 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından T.C. Karayolları Genel Müdürü olarak atandı.