Dünya genelinde uyuşturucu madde kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden biri maalesef Türkiye. Raporlarda Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımına başlama yaşının 8’lere kadar düştüğünü gösteren resmi veriler var.

Kulağa bu denli korkunç gelen rakamların doğru olabileceği ihtimali bile insanı ürkütüyor.

Uyuşturucu maddenin bu kadar küçük yaşlara kadar inmesi elbette hepimizi endişelendiriyor. Küçük yaşta bu zehirle tanışmak zorunda kalan, kullanan çocuklar var. Bağımlılık yapan bu maddeleri kullananların çoğu maalesef ani bir krizle hayatını kaybedebiliyor.

Türkiye’de uyuşturucu kullanımının önüne geçilemiyor. Türkiye’de uyuşturucu madde bağımlısı sayısının 1 milyon 700 bin olduğu tahmin edilirken, 2023 raporlarına göre dünyada en fazla uyuşturucu madde ele geçirilen ülke yine Türkiye.

Sadece Türkiye’de değil, Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre, dünya genelinde her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor ve son 10 yılda madde bağımlılığı yüzde 23 artmış durumda.

Özellikle işsizliğin ve fakirliğin yoğun olduğu düşük gelirli ülkelerde, bölgelerde madde kullanımı ve bağımlılığının daha fazla olduğu da bir gerçek.

Yani madde bağımlılığında maddi durumun belirleyici rol oynadığı aşikâr.

Uyuşturucu maddeye erişim neden bu kadar kolay?

Öyle ki bu yasaklı madde okul önlerinde bile satılıyor. İnternet üzerinden bile sipariş alınıyor. Yakın zamanda bir oyuncunun ‘torbacı’ ile olan watsapp mesajları ortaya çıkmıştı. Bir başka şarkıcının polis baskınında evindeki yasaklı maddeleri pencereden attığı görüntüler yayınlandı.

Satıcıların stratejileri var elbette. Önce ücretsiz veriyorlar, bağımlılık yaptığında da yoksunluk çeken kullanıcı parayı bir şekilde bulup maddeye ulaşıyor. İzlediğimiz herhangi bir filmden bir sahne bu, gerçek hayatı çok da güzel yansıtıyor. Satıcılar uyuşturucu satmak için interneti, e-ticaret platformlarını ve sosyal medyayı kullanıyor.

Satıcılar sosyal medyada uyuşturucu kullanımına özendirme, teşvik etme ve satın aldırma gibi eylemlerde bulunuyor. Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre; “uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diyor. Uyuşturucu kullanımı konusunda yetkililer yeterli ve kalıcı adımlar atmalı. Verilen cezalar caydırıcı olmalı.

Nedir bu uyuşturucu madde?

Uyuşturucu madde; vücuda girdiğinde davranışsal, duygusal ve bedensel değişikliklere sebep olan, bağımlılık yapan kimyasal maddelerdir.

Uyuşturucu madde kullanımında birey bağımlı olur. Artık o maddeyi kontrol edemez, madde onu kontrol altına alır. Bağımlılığın getirdiği bir diğer olumsuz sonuç kişi bu maddeleri kullanmadığında yoksunluk yaşar. Bu durumda gözü hiçbir şeyi görmez. Dikkati dağılır, depresif bir ruh haline bürünür, çarpıntıları olur, beyin ve sinir kasları gevşer, bilinçsizce kendine ve çevresine zarar verir.

Madde bağımlılığı, tedavi edilebilir. Kişiler kendi çabalarıyla bunu tedavi edemezler. Çünkü kullanılan maddelerin bağımlılık yapma oranı çok yüksektir ve bireyler madde kullanmadıklarında yoğun bir yoksunluk çekerler. Bunun için tedavi olmak isteyenler hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.

Madde kullanarak, hayatını mahveden, ailesini kaybeden, yuvasını yıkan, arkadaşlarına ve kendine zarar veren, yaşamaktan umudunu kesen milyonlarca insan var. Çocuklar, gençler lütfen bu tuzaklara düşmeyin. Ebeveynler lütfen dikkatli olun, çocuklarınızı koruyun. Küçücük bir maddenin sizi kontrol etmesine, yaşamınızı yok etmesine ve sizi esir almasına izin vermeyin. “Bir kereden ne olur?” demeyin. Çünkü böyle kötü alışkanlıklar bir kereyle başlıyor.